Zupa curry
Zupa curry
5 (4 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 273 kcal
  • Cena porcji: 4.14 zł
  • Czas wykonania: 25 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Zupa curry

Bogactwo smaków i aromatów – rozgrzewająca zupa na zimne dni. W Indiach kurkumę stosuje się jako jako środek przyspieszający gojenie ran oraz kojący niestrawność żołądka. Co więcej, zawarte w kurkumie substancje działają przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Zupa curry może się niestety okazać zbyt ostra dla kobiet karmiących swoje maluszki piersią, dla małych dzieci. Dodatkowo, zupa curry zawiera sporo przypraw zakazanych w ciąży, więc nie jest to danie odpowiednie dla wszystkich.


Przygotowanie:

Czosnek, imbir, papryczkę chilli posiekaj (jeśli nie chcesz, żeby zupa była bardzo ostra usuń z papryczki nasiona).
Cebulę posiekaj.
Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę.
Kalafior umyj, podziel na różyczki.
Seler i paprykę pokrój w kostkę.
Szczypiorek umyj, osusz, posiekaj.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę z dodatkiem soli i kolendry, zeszklij.
Dodaj drobno posiekany czosnek, imbir i chilli, chwilę podsmażaj.
Wrzuć pokrojoną marchewkę i ziemniaki, podsmażaj około 2 minuty.
Dodaj rozdrobniony kalafior, pokrojony w kostkę seler i paprykę.
Po około 3 minutach zalej warzywa wodą z dodatkiem suszonej włoszczyzny i mleczkiem kokosowym.
Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Gotuj około 10 - 20 minut, aż uznasz, że warzywa są wystarczająco miękkie.
Gotową zupę posyp szczypiorkiem i sezamem.
Składniki (4 porcje)

kalafior – 300.00 g

seler naciowy - 2.00 łodyga (80 g)

cebula - 1.00 szt. (80 g)

papryka (czerwona) - 1.00 szt. (200 g)

marchew - 1.00 szt. (50 g)

ziemniaki - 1.00 szt. (80 g)

mleczko kokosowe – 400.00 ml

woda - 2.00 szklanka (500 ml)

czosnek - 2.00 ząbek (10 g)

kurkuma - 1.00 łyżka (9 g)

papryka słodka – przyprawa - 1.00 łyżka (9 g)

kolendra suszona, liście - 2.00 szczypta (1 g)

papryka ostra – przyprawa - 2.00 szczypta (1 g)

sól - 2.00 szczypta (1 g)

pieprz czarny - 2.00 szczypta (1 g)

imbir suszony - 2.00 szczypta (1 g)

papryczka chilli świeża - 1.00 łyżeczka (4 g)

szczypiorek - 4.00 łyżka (48 g)

sezam - 1.00 łyżeczka (5 g)

olej rzepakowy - 1.00 łyżeczka (5 ml)

włoszczyzna suszona - 2.00 łyżeczka (6 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.