Smalec z fasoli
Smalec z fasoli
5 (3 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 151 kcal
  • Cena porcji: 0.87 zł
  • Czas wykonania: 15 minut
  • Liczba porcji: 8
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Smalec z fasoli

Czy to możliwe, aby smarowidło na bazie fasoli smakowało jak smalec? Przecież nie ma tam grama produktu odzwierzęcego. Ano nie ma. Nie przeszkadza to jednak tej paście smakować wybornie i imitować w smaku smalec nie dostarczając przy tym cholesterolu. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym. W dodatku, smalczyk taki mogą jeść dzieci, kobiety karmiące, a przy wyborze bezpiecznych przypraw – papryki wędzonej, soli, pieprzu czy soku z cytryny również i ciężarne.


Przygotowanie:

Fasolę odsącz z zalewy, a następnie zblenduj.
Cebulę umyj, obierz, pokrój w kosteczkę.
Zeszklij na oliwie na patelni z dodatkiem ziół oraz jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę.
Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku i wymieszaj.
Następnie smalczyk umieść w lodówce na kilka godzin.
Składniki (8 porcji)

fasola biała, konserwowa (w słoiku, nie z puszki) - 400.00 g

cebula - 2.00 szt. (160 g)

oliwa z oliwek - 4.00 łyżka (60 ml)

jabłko - 1.00 szt. (150 g)

tymianek suszony - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

kminek (mielony) - 4.00 szczypta (2 g)

czubryca - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

papryka wędzona – przyprawa - 4.00 szczypta (2 g)

sól - 2.00 szczypta (1 g)

pieprz czarny - 4.00 szczypta (2 g)

sok z cytryny - 2.00 łyżka (30 ml)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.