Popcorn rozmarynowo-parmezanowy
5 (4 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 277 kcal
  • Cena porcji: 2.52 zł
  • Czas wykonania: 5 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Popcorn rozmarynowo-parmezanowy

Dlaczego kukurydza jest niebieska? Czy to efekt genetycznej modyfikacji? Nie, to prastara odmiana wolna od modyfikacji genetycznych. Jest niebieska, gdyż jest bogactwem antocyjanów, antyoksydantów, którym zawdzięcza swój kolor. Po uprażeniu ziarna stają się śnieżnobiałe. Danie nieodpowiednie dla kobiet ciężarnych, dzieci poniżej 3 roczku życia, chyba że pominie się rozmaryn u ciężarnych oraz parmezan u dzieci. Karmiące mogą spożywać ten popcorn w umiarkowanych ilościach.


Przygotowanie:

Do garnka wlej olej następnie wsyp ziarna kukurydzy.
Przykryj garnek i na średnim ogniu praż ziarna kukurydzy co jakiś czas mieszając garnkiem nie otwierając jednak pokrywki.
Gdy wszystkie ziarna będą śnieżnobiałe, przypraw popcorn do smaku solą, posyp parmezanem oraz posiekanym rozmarynem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Składniki (4 porcje)

olej rzepakowy - 2.00 łyżka (30 ml)

popcorn z ziaren niebieskiej kukurydzy – 200.00 g

sól (himalajska) - 4.00 szczypta (2 g)

ser parmezan - 4.00 łyżka (32 g)

rozmaryn (drobno posiekany) - 2.00 łyżeczka (6 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.