Placuszki z mąki z niebiejskiej kukurydzy
Placuszki z mąki z niebieskiej kukurydzy
5 (2 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 283 kcal
  • Cena porcji: 1.52 zł
  • Czas wykonania: 15 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Placuszki z mąki z niebieskiej kukurydzy

Kukurydza niebieska, z angielskiego zwana Blue corn, choć znana także pod nazwami Hopi corn czy kukurydza fioletowa. Odmianę krzemiennej, niebieskiej kukurydzy od dawna uprawiali Indianie z plemienia Hopi. Dziś uprawiana chociażby w Meksyku czy południowo – zachodnich Stanach Zjednoczonych. Kukurydza o naturalnie słodkim, delikatnie orzechowym smaku. Z uwagi na dodatek sody oczyszczonej dania nie poleca się dzieciom. Ciężarnym czy karmiącym nie poleca się spożywania ksylitolu.


Przygotowanie:

Wszystkie składniki placuszków wymieszaj.
Patelnię, na której można gotować bez dodatku tłuszczu rozgrzej, po czym smaż na niej placuszki po kilka minut na każdą ze stron.
Podawaj z dżemem 100%.
Składniki (2 porcje)

mąka z niebieskiej kukurydzy – 50.00 g

woda – 120.00 ml

olej rzepakowy - 1.00 łyżka (15 ml)

soda oczyszczona - 0.20 łyżeczka (1 g)

jajka - 1.00 szt. (60 g)

banan (rozgnieciony widelcem) - 1.00 szt. (130 g)

ksylitol (cukier brzozowy) - 1.00 łyżeczka (5 g)

dżem owocowy (100% owoców) - 2.00 łyżeczka (30 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.