Pieczony pstrąg, kasza jaglana i surówka z jarmużu
Pieczony pstrąg, kasza jaglana i surówka z jarmużu
4.8 (6 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 777 kcal
  • Cena porcji: 9.38 zł
  • Czas wykonania: 45 minut
  • Liczba porcji: 1
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Pieczony pstrąg, kasza jaglana i surówka z jarmużu

Lekki pstrąg tęczowy z piekarnika. Pstrąg tęczowy jest cenioną rybą hodowlaną. W Polsce hodowla tej odmiany rozwinęła się szczególnie na terenie Pomorza Gdańskiego. Pstrąg tęczowy jest drapieżnikiem. Podstawę jego jadłospisu stanowią owady oraz ich larwy. Wiosną, pstrągi żywią się jętkami, ważkami, a jesienią owadami zaniesionymi przez wodę i wiatr. Danie bezpieczne dla dzieci, kobiet karmiących piersią, a po pominięciu kiełków i natki pietruszki, odpowiednie także dla ciężarnych.


Przygotowanie:

Kaszę jaglanką ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Pstrąga umyj i osusz.
Natrzyj pieprzem i solą, obłóż plastrami cytryny.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut.
Po upieczeniu zdejmij cytryny, nie będą już potrzebne.

Jarmuż umyj, osusz.
Cebulę obierz, posiekaj.
Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół.
Natkę pietruszki posiekaj.
Jarmuż wymieszaj z pomidorkami, posiekaną cebulą, kiełkami, olejem rzepakowym, sokiem z cytryny, natką pietruszki i słodką papryką.

Całość podaj z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.
Składniki (1 porcja)

ryba – pstrąg (tęczowy) - 150.00 g

kasza jaglana – 100.00 g

jarmuż – 100.00 g

pomidorki koktajlowe - 5.00 szt. (75 g)

cebula - 0.25 szt. (20 g)

kiełki – 30.00 g

olej rzepakowy - 1.00 łyżka (15 ml)

cytryna - 3.00 plasterek (30 g)

pieprz czarny - 1.00 szczypta (0.5 g)

sól - 1.00 szczypta (0.5 g)

papryka słodka – przyprawa - 1.00 szczypta (0.5 g)

pietruszka – natka - 1.00 łyżeczka (3 g)

sok z cytryny - 2.00 łyżeczka (10 ml)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.