Pasta bezjajeczna
Pasta bezjajeczna
5 (2 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 315 kcal
  • Cena porcji: 1.52 zł
  • Czas wykonania: 5 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Pasta bezjajeczna

Kala namak to nazwa czarnej soli choć jej nazwa bynajmniej nie świadczy o jej kolorze. Sól kala namak jest bowiem różowa, a jej smak pokochali weganie i osoby z alergią na jaja kurze, gdyż kala namak doskonale imituje smak jajek. Dania nie poleca się dzieciom poniżej 6. roczku życia z uwagi na obecność octu w składzie musztardy. Ciężarnym poleca się pominięcie kurkumy, a kobiety karmiące nie muszą modyfikować pasty bezjajecznej.


Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz, opłucz i wysusz.
Umieść w blenderze z ostrzem w kształcie litery s.
Wszystkie składniki z wyjątkiem szczypiorku zblenduj.
Szczypiorek posiekaj i dodaj do masy.
Możesz przyozdobić słonecznikiem czy natką pietruszki.
Składniki (4 porcje)

ciecierzyca konserwowa – 400.00 g

majonez - 4.00 łyżka (100 g)

musztarda - 1.00 łyżka (20 g)

sól (czarna, kala namak) - 1.50 łyżeczka (7.5 g)

pieprz czarny - 4.00 szczypta (2 g)

kurkuma - 2.00 szczypta (1 g)

szczypiorek - 0.50 pęczek (25 g)

słonecznik łuskany (nasiona) - 1.00 łyżeczka (5 g)

pietruszka – natka - 0.20 pęczek (10 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.