oliwkowa tapenada
Oliwkowa tapenada (kuchnia włoska)
5 (2 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 132 kcal
  • Cena porcji: 1.49 zł
  • Czas wykonania: 10 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Oliwkowa tapenada (kuchnia włoska)

Świetna jako dip, kanapkowa pasta lub sos do spaghetti. Czarne oliwki to niskokaloryczny dodatek wspomagający trawienie oraz łagodzący migrenę. Dodatkowo, oliwki zawierają dobroczynny kwas oleinowy, który zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi oraz chroni serce i naczynia zmniejszając ryzyko chorób krążenia. Niestety, dostępne w Polsce oliwki czarne są barwione niezdrowym glukonianem żelazawym. Oliwkowa tapenada nie jest zalecana małym dzieciom, kobietom ciężarnym oraz karmiącym piersią.


Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na pastę.
Składniki (2 porcje)

oliwki czarne – 100.00 g

oliwa z oliwek - 1.00 łyżka (15 ml)

czosnek - 1.00 ząbek (5 g)

tymianek suszony - 1.00 łyżeczka (3 g)

pieprz czarny - 2.00 szczypta (1 g)

sól - 2.00 szczypta (1 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.