Naleśniki zapiekane z łososiem
Naleśniki zapiekane z łososiem
5 (4 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 572 kcal
  • Cena porcji: 6.36 zł
  • Czas wykonania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Naleśniki zapiekane z łososiem

Zdecydowanie lepiej wybierać łososia wędzonego na zimno, niż łososia wędzonego na ciepło. Jest zdrowszy, wędzony dłużej, lecz w niższej temperaturze. Warto jednak wybierać łososia dzikiego, oceanicznego, zamiast sztucznie barwionego, niezdrowego i toksycznego łososia hodowlanego. Danie odpowiednie dla dzieciaczków powyżej 3. roczku życia, dla kobiet karmiących o ile ich dzieci dobrze tolerują produkty użyte do przygotowania potrawy oraz nie cierpią na kolki, wzdęcia, a po zmianie mozzarelli na tę, z mleka pasteryzowanego, również dla ciężarnych.


Przygotowanie: Naleśniki

Wszystkie składniki zmiksuj.
Odstaw ciasto na około 15 min.

Na rozgrzaną patelnię wylej partię ciasta.
Rozprowadź ciasto po całej patelni i smaż, dopóki wierzch nie będzie lekko ścięty (około 1 - 2 minut).
Odwróć naleśnika na drugą stronę i podsmażaj jeszcze ok. minuty.
Składniki (4 porcje)

mąka pszenna pełnoziarnista (razowa, typ 2000) - 1.00 szklanka (150 g)

jajka - 1.00 szt. (60 g)

mleko 2% – 250.00 ml

woda gazowana - 3.00 łyżka (45 ml)

olej rzepakowy - 1.00 łyżka (15 ml)

sól - 1.00 szczypta (0.5 g)


Przygotowanie: Nadzienie

Łososia pokrój w paseczki.
Pomidorki przekrój na pół.
Koperek posiekaj.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pomidorki umyj, przekrój na pół.

Przygotuj sos: W garnku roztop masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj.
Wlej zimne mleko. Gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje.
Zdejmij sos z ognia, dodaj koperek, starty ser (połowę podanej w przepisie ilości) i pomidorki. Wymieszaj.

Na każdy naleśnik nakładaj porcję sosu, kilka paseczków łososia i zawiń w rulon.
W naczyniu ułóż naleśniki. Polej resztą sosu, posyp pozostałym serem i zapiecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Składniki (4 porcje)

ryba – łosoś wędzony – 100.00 g

mleko 2% – 300.00 ml

mąka pszenna pełnoziarnista (razowa, typ 2000) - 3.00 łyżka (30 g)

masło - 2.00 łyżka (40 g)

koperek - 2.00 łyżka (24 g)

ser mozzarella - 2.00 kula (250 g)

pomidorki koktajlowe - 8.00 szt. (120 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.