mleczny ryz z prazonym jablkiem
Mleczny ryż z prażonym jabłkiem
5 (6 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 868 kcal
  • Cena porcji: 4.47 zł
  • Czas wykonania: 15 minut
  • Liczba porcji: 1
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Mleczny ryż z prażonym jabłkiem

Ryż jaśminowy o kwiatowym zapachu i słodkim smaku. Ryż jaśminowy jest specjalną odmianą ryżu długoziarnistego. Wyjątkowość nadaje mu specyficzny zapach oraz aromat przypominający woń kwiatu krzewu jaśminowego. Świetnie nadaje się nie tylko do dań słonych, ale także do tych słodkich. Danie odpowiednie dla dzieci powyżej 1. roczku życia, dla kobiet karmiących swoje maluszki piersią, a po pominięciu cynamonu i zastosowaniu miodu pasteryzowanego, również dla kobiet oczekujących potomstwa.


Przygotowanie:

Ryż opłucz na sitku, wsyp do garnka, zalej ciepłym mlekiem i ustaw na małym ogniu.
Gotuj pod uchyloną pokrywką około 15 - 20 minut, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki.

W międzyczasie jabłko pokrój na kawałki i upraż w garnku z grubym dnem (w razie potrzeby dolej trochę wody).
Gotowy ryż wymieszaj z miodem, słonecznikiem, migdałami i musem jabłkowym.
Posyp danie cynamonem.
Składniki (1 porcja)

ryż (jaśminowy) - 100.00 g

mleko 2% – 300.00 ml

jabłko - 1.00 szt. (150 g)

słonecznik łuskany (nasiona) – 15.00 g

migdały – 30.00 g

cynamon - 1.00 łyżeczka (3 g)

miód - 1.00 łyżeczka (12 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.