maslo migdalowe
Masło migdałowe
5 (6 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 116 kcal
  • Cena porcji: 1.2 zł
  • Czas wykonania: 20 minut
  • Liczba porcji: 20
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Masło migdałowe

Pełne witaminy E, zdrowych tłuszczów, magnezu i błonnika. Niewiele osób wie, że pierwszym ośrodkiem uprawy migdałowca był Bliski Wschód, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat p.n.e. Następnie starożytni Grecy, Rzymianie oraz Egipcjanie rozprzestrzenili jego uprawę na region śródziemnomorski: w Afryce Północnej oraz Europie Południowej. Masło migdałowe jest odpowiednie dla dzieci powyżej 1. roczku życia, kobiet w trakcie laktacji, a przy zastosowaniu miodu pasteryzowanego również dla przyszłych mam.


Przygotowanie:

Migdały podpraż na suchej patelni. Wystudź, wrzuć do miski blendera.
Miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania pasty. Może to trwać od 10 do 20 minut, zależnie od mocy i wytrzymałości miksera.
Podczas miksowania dobrze zrobić kilka przerw, by sprzęt trochę odsapnął.
Kiedy uzyskasz pożądaną konsystencję, dodaj sól i miód, ponownie zmiksuj.
Składniki (20 porcji)

migdały – 400.00 g

miód - 1.00 łyżeczka (12 g)

sól - 1.00 szczypta (0.5 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.