lekkie pulpeciki w sosie koperkowym
Lekkie pulpeciki w sosie koperkowym
4.8 (5 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 557 kcal
  • Cena porcji: 3.43 zł
  • Czas wykonania: 45 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Lekkie pulpeciki w sosie koperkowym

Koperek jest bogactwem witaminy C, a dodatkowo zawiera beta karoten i witaminy z grupy B. Olejek eteryczny zawarty w koperku, doskonale wpływa na lepsze wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, przyswajanie pokarmów oraz hamuje wzrost patologicznej flory bakteryjnej w jelitach. Koperek działa odwadniająco, dlatego nie poleca się go spożywać w nadmiarze kobietom ciężarnym. Karmiące oraz dzieciaczki powyżej 2. roczku życia, bez obaw mogą spożywać lekkie pulpeciki w sosie koperkowym.


Przygotowanie: Pulpeciki

Bułkę zalej mlekiem, namocz przez około 2 godziny.

Cebulę i czosnek obierz.
Koperek umyj, posiekaj.
Mięso mielone, cebulkę i czosnek zmiel w maszynce do mielenia mięsa (możesz także kupić mięso wcześniej zmielone, lecz zdecydowanie bardziej polecam pierwszy sposób).
Do powstałej masy dodaj jajko, a także połowę podanej w przepisie ilości koperku.
Przypraw do smaku połową podanej w przepisie ilości przypraw.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki o wielkości orzecha włoskiego.

Wodę z dodatkiem suszonej włoszczyzny zagotuj.
Pulpeciki stopniowo wrzucaj do gotującego się bulionu. Pomiędzy wrzuceniem każdego kolejnego pulpecika, upewnij się, że bulion wrze. Przykryj i gotuj około 20 minut.

Połącz roztopione masło z mąką tworząc zacierkę.
Zacierkę dodaj do garnka z pulpecikami i dokładnie wymieszaj.
Dodaj drugą połowę koperku oraz pozostałe przyprawy.
Podawaj z buraczkami.
Składniki (4 porcje)

bułka grahamka (czerstwa) - 1.00 szt. (70 g)

mleko 2% (do namoczenia bułki) - 0.50 szklanka (125 ml)

cebula - 0.50 szt. (40 g)

czosnek - 2.00 ząbek (10 g)

koperek - 1.00 pęczek (50 g)

wieprzowina – szynka – 500.00 g

jajka - 1.00 szt. (60 g)

sól - 4.00 szczypta (2 g)

pieprz czarny - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

woda - 4.00 szklanka (1 l)

włoszczyzna suszona - 2.00 łyżka (12 g)

masło - 2.00 łyżka (40 g)

mąka żytnia chlebowa (typ 720) - 2.00 łyżka (20 g)


Przygotowanie: Duszone buraczki

Buraczki ugotuj w mundurkach w niewielkiej ilości wody. Przestudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Cebulę posiekaj w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj buraczki, pieprz, sól i sok z cytryny. Często mieszając, podduszaj kilka minut.

Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu.
Składniki (4 porcje)

burak - 4.00 szt. (400 g)

cebula dymka - 2.00 szt. (40 g)

olej rzepakowy - 1.00 łyżka (15 ml)

sok z cytryny - 1.00 łyżeczka (5 ml)

pieprz czarny - 2.00 szczypta (1 g)

sól - 2.00 szczypta (1 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.