leczo z kielbasa
Leczo z kiełbasą
5 (3 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 268 kcal
  • Cena porcji: 3.83 zł
  • Czas wykonania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Leczo z kiełbasą

Warzywny gulasz z cukinii, papryki i pomidorów. Klasyczne, tradycyjne leczo to rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. My proponujemy trochę lżejszą wersję niż tradycyjna. Danie po zmniejszeniu ilości chilli, odpowiednie dla dzieci powyżej 2. roczku. Kobiety ciężarne oraz karmiące piersią o ile nie cierpią na zgagę, nie powinny odczuwać nieprzyjemnych dolegliwości po spożyciu leczo.


Przygotowanie:

Cebulę i cukinię pokrój w półplasterki.
Kiełbasę pokrój w plasterki.
Paprykę pokrój w kawałki.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kiełbasę, chwilę podsmażaj.
Następnie dodaj cukinię i paprykę, podlej lekko wodą, podduszaj około 3 minut.
Wrzuć pomidory, gotuj przez 10 - 15 minut.
Na koniec dopraw do smaku.

Leczo podawaj z pieczywem.
Składniki (4 porcje)

cukinia – 500.00 g

pomidor - 4.00 szt. (680 g)

papryka - 2.00 szt. (400 g)

cebula - 2.00 szt. (160 g)

kiełbasa drobiowa – 200.00 g

olej rzepakowy - 1.00 łyżka (15 ml)

pieprz czarny - 0.50 łyżeczka (1.5 g)

papryka słodka – przyprawa - 1.00 łyżeczka (3 g)

papryka ostra – przyprawa (pomiń, jeśli danie zje dziecko) - 1.00 łyżeczka (3 g)

chilli (pomiń, jeśli danie zje dziecko) - 4.00 szczypta (2 g)

sól - 0.25 łyżeczka (1.25 g)

cukier trzcinowy - 0.50 łyżeczka (1.5 g)

bułka wieloziarnista - 2.00 szt. (160 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.