kurczak marynowany w limonce
Kurczak marynowany w limonce
5 (8 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 292 kcal
  • Cena porcji: 8.14 zł
  • Czas wykonania: 30 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Kurczak marynowany w limonce

Kurczakowi aromatu nadaje tymianek, który ma nie tylko doskonałe właściwości lecznicze, ale stosowany jako przyprawa kuchenna kusi aromatem i smakiem. Kurczak marynowany w limonce nie jest odpowiednim daniem dla kobiet ciężarnych, ponieważ zawiera tymianek, którego nie poleca się stosować w ciąży, z uwagi na fakt, że może działać poronnie. Kobiety ciężarne oraz dzieciaczki powyżej 2. roczku życia wymagają zmniejszenia ilości ostrych przypraw co najmniej o 3/4 ilości podanej w przepisie.


Przygotowanie: Kurczak marynowany w limonce

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
Limonkę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Papryczkę chilli umyj i posiekaj (jeśli nie chcesz, aby danie było bardzo ostre, dodaj papryczkę chilli bez nasionek).
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.

Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek, a następnie pokrój na mniejsze kawałeczki.
Następnie kurczaka umieść w żaroodpornym małym naczyniu.
Do małej miseczki włóż skórkę z limonki i sok, miód, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz tymianek. Wymieszaj i polej powstałą mieszanką kurczaka. Dopraw całość solą i pieprzem.

Piecz w piekarniku przez około 35 - 40 minut co 10 minut przewracając kurczaka.
Danie podawaj z brokułami i fasolką szparagową.
Składniki (2 porcje)

limonka - 0.50 szt. (40 g)

papryczka chilli świeża - 0.25 szt. (3.75 g)

czosnek - 0.50 ząbek (2.5 g)

kurczak – pierś - 2.00 szt. (300 g)

miód - 0.50 łyżka (12.5 g)

oliwa z oliwek - 1.00 łyżka (15 ml)

tymianek - 2.00 łyżka (18 g)

pieprz czarny - 2.00 szczypta (1 g)

sól - 2.00 szczypta (1 g)


Przygotowanie: Warzywa

Warzywa umieść w pracującym parowarze i gotuj aż będą al dente.
Gotowe warzywa podawaj z kurczakiem marynowanym w limonce.
Składniki (2 porcje)

brokuły – 200.00 g

fasolka szparagowa, mrożona – 200.00 g


Komentarz “Kurczak marynowany w limonce”

samba says:

Muszę spróbować!

Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.