Kuleczki toffi
5 (4 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 75 kcal
  • Cena porcji: 0.79 zł
  • Czas wykonania: 10 minut
  • Liczba porcji: 20
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Kuleczki toffi

Czy wiesz, że najlepszym sposobem na doświadczenie smaku dobrej czekolady jest przytknięcie jej kawałka językiem do podniebienia i czekanie aż się roztopi? Im słodsza czekolada tym szybciej uwolni smak. Im bardziej gorzka, tym dłużej będzie to trwało, ale też na dłużej pozostanie jej smak w ustach. Danie odpowiednie dla dzieci powyżej 2. roczku życia, dla kobiet ciężarnych oraz karmiących.


Przygotowanie: Nadzienie toffi

Daktyle zalej wrzątkiem.
Następnie daktyle, sól, olej kokosowe i ziarenka wanilii zmiksuj do uzyskania gładkiej, ciągnącej masy.
Następnie z masy formuj małe kuleczki.
Składniki (20 porcji)

daktyle suszone (bez pestek) - 20.00 szt. (100 g)

sól - 1.00 łyżeczka (5 g)

olej kokosowy – 50.00 ml

wanilia (ziarenka) - 1.00 laska (3 g)


Przygotowanie: Czekolada z karobu

Olej kokosowy rozpuść w rondelku.
Następnie dodaj do niego karob oraz syrop daktylowy.
Całość wymieszaj.

Nadzienie toffi nadziewaj na patyczki, po czym maczaj w czekoladzie z karobu.
Zostaw do zastygnięcia.
Składniki (20 porcji)

olej kokosowy - 0.25 szklanka (62.5 ml)

karob (mączka chleba świętojańskiego) - 0.25 szklanka (62.5 g)

syrop daktylowy - 0.20 szklanka (52 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.