Krem z batatów
5 (4 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 181 kcal
  • Cena porcji: 2.36 zł
  • Czas wykonania: 60 minut
  • Liczba porcji: 4
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Krem z batatów

Szybki, przepyszny, łatwy w przygotowaniu i bardzo zdrowy krem z batatów. Krem jest bogaty w beta – karoten, obniżający ciśnienie krwi potas, przeciwdziałającą kurzej ślepocie witaminę A, przeciwutleniającą witaminę C oraz regulujące szlaki metaboliczne witaminy B5 oraz B6. Z uwagi na dodatek ostrych przypraw zupki nie poleca się maluszkom, kobietom ciężarnym, a także tym, w trakcie laktacji.


Przygotowanie: Pieczenie batatów

Bataty dokładnie umyj, a następnie obierz ze skóry.
Pokrój na mniejsze kawałeczki, polej olejem i posyp przyprawami.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 45 minut.
Po upływie tego czasu bataty wyjmij z piekarnika.
Składniki (4 porcje)

bataty (słodkie ziemniaki) - 2.00 szt. (400 g)

olej rzepakowy - 2.00 łyżeczka (10 ml)

sól - 2.00 szczypta (1 g)

pieprz czarny - 2.00 szczypta (1 g)

tymianek suszony - 0.50 łyżeczka (1.5 g)


Przygotowanie: Przygotowywanie wywaru

W międzyczasie włoszczyznę umyj i w razie potrzeby obierz.
Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć je do garnka.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i całość zalej wodą.
Gotuj na małym ogniu około 40 minut.

Z wywaru wyjmij ziele angielskie, liść laurowy oraz pora (nie będą już potrzebne).
Do wywaru wrzuć ugotowane bataty i całość gotuj jeszcze około 15 minut (lub dłużej jeśli warzywa będą jeszcze twarde).
Następnie dodaj sól, curry, kurkumę, zioła i zmiksuj na gładką masę.
Dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj.
W razie potrzeby dodaj inne przyprawy według upodobania.
Zupę podawaj gorącą.
Składniki (4 porcje)

włoszczyzna - 1.00 pęczek (270 g)

liść laurowy - 2.00 szt. (0.6 g)

ziele angielskie - 3.00 ziarno (0.9 g)

woda - 1.50 l (1.5 l)

sól - 2.00 szczypta (1 g)

pieprz czarny - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

curry - 2.00 łyżeczka (6 g)

kurkuma - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

zioła prowansalskie - 0.50 łyżeczka (1.5 g)

śmietana kremówka 36% - 4.00 łyżka (60 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.