Grillowana polenta z duszonymi grzybami
5 (5 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 559 kcal
  • Cena porcji: 7.15 zł
  • Czas wykonania: 120 minut
  • Liczba porcji: 5
  • Trudność przygotowania przepisu: Normalna
  • Autor:

Grillowana polenta z duszonymi grzybami

Smaczne danie obiadowe, szczególnie późnym latem oraz w okresie jesiennym, kiedy w lasach pojawiają się ulubione grzyby. To nieprawda, że grzyby nie mają wartości odżywczych. Czasami nazywa się grzyby – leśnym mięsem, ponieważ zawierają sporo białka. W dodatku, białko to zawiera również aminokwasy egzogenne, czyli takie, które musimy dostarczyć organizmowi z zewnątrz. Grzybów nie poleca się natomiast dzieciom do lat 6.


Przygotowanie: Polenta

Zagotuj wodę z odrobiną soli. Zdejmij ją z ognia i energicznie mieszając wsypuj powoli kaszkę kukurydzianą. Postaw na małym ogniu i często mieszaj, aż kasza wchłonie całą wodę (potrwa to ok. 10 minut). Zdejmij z ognia.
Zetrzyj na małych oczkach żółty ser. Starty ser, kurkumę, pieprz i masło dodaj do kaszy. Wymieszaj.
Ciepłą polentę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary foremki: 25x25 cm na 5 porcji) i wygładź wierzch. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Gdy polenta będzie twarda pokrój ją na kwadraty (około 6x6 cm).
Posmaruj je delikatnie oliwą i grilluj na patelni.
Składniki (5 porcji)

woda - 2.50 szklanka (625 ml)

kasza kukurydziana - 1.00 szklanka (180 g)

ser żółty – 250.00 g

kurkuma - 1.00 łyżeczka (3 g)

masło - 1.00 łyżka (20 g)

sól - 1.00 szczypta (0.5 g)

pieprz czarny - 1.00 szczypta (0.5 g)


Przygotowanie: Sos grzybowy

Oczyszczone grzyby pokrój na kawałki i obgotuj. Odcedź.
Cebulę pokrój w półkrążki. Czosnek drobno posiekaj.
Masło stop w garnuszku.
Do masła dodaj cebulę i grzyby.
Wszystko duś do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolej wodę.
Na koniec dodaj czosnek, sól i pieprz do smaku.
Składniki (5 porcji)

grzyby – 500.00 g

cebula czerwona - 1.00 szt. (60 g)

masło - 2.00 łyżka (40 g)

czosnek - 2.00 ząbek (10 g)

sól - 1.00 szczypta (0.5 g)

pieprz czarny - 1.00 szczypta (0.5 g)


Przygotowanie: Podanie dania

Na talerzu ułóż pierwszy kwadrat grillowanej polenty. Ułóż na nim ok. 2 łyżki gorącego sosu grzybowego.
Posyp startym na tarce żółtym serem.
Postępuj tak samo z następnymi dwoma kwadratami polenty. Udekoruj bazylią.
Podawaj z kwaśną śmietaną.
Składniki (5 porcji)

ser żółty – 250.00 g

bazylia - 10.00 liść (1 g)

śmietana 12% tłuszczu (kwaśna) - 5.00 łyżka (70 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.