Jabłecznik migdałowy
Jabłecznik migdałowy
5 (1 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 198 kcal
  • Cena porcji: 1.05 zł
  • Czas wykonania: 60 minut
  • Liczba porcji: 24
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Jabłecznik migdałowy

Ciekawa alternatywa dla klasycznego jabłecznika. Migdały to doskonałe źródło niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Pomimo, że jabłecznik migdałowy jest troszeczkę bardziej zdrową wersją tradycyjnego ciasta, należy pamiętać, że jest to deser i tak właśnie należy traktować ten przepis. Kobiety w stanie błogosławionym, kobiety karmiące piersią, jak również dzieci powyżej 1. roczku życia mogą spożywać jabłecznik migdałowy w racjonalnych ilościach.


Przygotowanie: Ciasto

Mąkę przesiej.
Cukier, jajka i aromat waniliowy zmiksuj na gładką masę.
Następnie partiami dodawaj przesianą mąkę i ponownie dokładnie zmiksuj.
Gotową masę przełóż do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki (24 porcji)

mąka pszenna tortowa (typ 550) – 200.00 g

cukier trzcinowy – 200.00 g

jajka - 4.00 szt. (240 g)

aromat do ciast (waniliowy) - 1.00 łyżeczka (3 ml)


Przygotowanie: Masa jabłkowa

Jabłka umyj, a następnie obierz. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę o wielkości około 1,5 centymetra.
Jabłka skrop sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z cynamonem.

W rondelku rozpuść masło. Gdy masło będzie płynne dodaj do niego cukier, sól oraz wanilię, podgrzej minutkę, a następnie dodaj płatki migdałowe.
Na ciasto wyłóż jabłka, a na samej górze umieść masę migdałową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostaw na 20 - 30 minut do wystygnięcia.
Składniki (24 porcji)

jabłko (kwaśne, np. szara reneta) - 1.00 kg (1 l)

sok z cytryny - 4.00 łyżka (60 ml)

cynamon - 1.00 łyżeczka (3 g)

masło – 150.00 g

cukier trzcinowy – 150.00 g

wanilia - 1.00 laska (3 g)

sól - 1.00 szczypta (0.5 g)

migdały w płatkach – 150.00 g


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.