Hinduska soczewica czerwona
Hinduska soczewica czerwona
5 (2 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 247 kcal
  • Cena porcji: 1.78 zł
  • Czas wykonania: 30 minut
  • Liczba porcji: 2
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Hinduska soczewica czerwona

Nie martw się – hinduska soczewica nie będzie zbyt pikantna dla maluszka. Podając ją pamiętaj tylko, iż spożywanie posiłków, powinno przebiegać w spokojnej atmosferze, w miejscu do tego przeznaczonym. Nie warto wciskać dziecku posiłków przed telewizorem czy karmić ukradkiem podczas zabawy. Wtedy dziecko spożywa posiłek automatycznie i nie kontroluje jego ilości. Może to skutkować nadmierną podażą składników energetycznych, co w następstwie prowadzi do otyłości. Danie mogą spożywać mamy karmiące, których dzieci nie cierpią na kolki i tolerują smak cebuli lub ostrych przypraw w diecie mamy. Kobietom ciężarnym zaleca się pominięcie curry i kurkumy.


Przygotowanie:

Soczewicę opłucz, odsącz nadmiar wody.
Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki umieść w garnku, zalej bulionem i zagotuj. Następnie gotuj około 20 minut pod przykryciem.

W zależności od możliwości maluszka danie możesz rozdrobnić lub zmiksować z dodatkiem wody.

Danie możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

Danie możesz przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Składniki (2 porcje)

soczewica czerwona, suche nasiona – 60.00 g

marchew - 12.00 szt. (600 g)

ziemniaki - 3.00 szt. (240 g)

cebula dymka - 1.00 szt. (20 g)

bulion warzywny – 500.00 ml

curry - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

kurkuma - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

kumin (kmin rzymski) - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

szczypiorek - 1.00 łyżeczka (4 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.