Dip z awokado
Dip z awokado
5 (3 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 134 kcal
  • Cena porcji: 2.5 zł
  • Czas wykonania: 15 minut
  • Liczba porcji: 8
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Dip z awokado

Wystarczy dodatek pokrojonych w słupki warzyw i doskonała, zdrowa przekąska gotowa. Ryby wędzone warto podawać dzieciaczkom dopiero po 3. roczku życia. Kobiety karmiące i ciężarne od czasu do czasu mogą zjeść wędzonego łososia pamiętając jednocześnie, aby nie był to łosoś hodowlany, a dziki, najlepiej oceaniczny lub norweski. Ciężarnym poleca się pominięcie natki pietruszki. Karmiące piersią, jeśli ich dzieci cierpią na wzdęcia, kolki oraz nie tolerują smaku cebuli i czosnku w mleku mamy, mogą pominąć ten dodatek.


Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, łyżeczką wydrąż miąższ.
Miąższ skrop sokiem z cytryny.
Zmiksuj z pozostałymi składnikami dipu (z wyjątkiem łososia wędzonego).

Gotowy dip możesz ozdobić, np. wędzonym łososiem.
Składniki (8 porcji)

awokado - 2.00 szt. (440 g)

jogurt naturalny – 200.00 g

cebula - 1.00 szt. (80 g)

czosnek - 1.00 ząbek (5 g)

oliwa z oliwek - 1.00 łyżka (15 ml)

pietruszka – natka - 1.00 łyżka (9 g)

sok z cytryny - 4.00 łyżka (60 ml)

sól - 2.00 szczypta (1 g)

pieprz czarny - 1.00 łyżeczka (3 g)

ryba – łosoś wędzony (opcjonalnie) - 2.00 plasterek (40 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.