Gorący temat ostatnich miesięcy - dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa – zestaw 1 – dzień 6
5 (1 głosów)

  • Kaloryczność porcji: 2014 kcal
  • Cena porcji: 23.8 zł
  • Czas wykonania: 60 minut
  • Liczba porcji: 1
  • Trudność przygotowania przepisu: Łatwa
  • Autor:

Dieta bezglutenowa – zestaw 1 – dzień 6

Będąc na diecie bezglutenowej zamienić gotowe wyroby mięsne w postaci szynek, polędwic na mięso pieczone z indyka. Takie postępowanie uchroni przed spożyciem glutenu, który producenci chętnie dodają do mięs, aby polepszyć strukturę gotowych wyrobów. Jeśli nie masz czasu piec mięsa, w sklepach oczywiście możesz znaleźć wędliny bezglutenowe. Produkty wolne od glutenu oznaczane są znakiem przekreślonego kłosa.


Przygotowanie: Śniadanie - frittata z dodatkami

Paprykę, cebulę pokrój w kosteczkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa.
Smaż przez chwilę, aż będą gotowe.
W międzyczasie w miseczce rozmąć jajka z przyprawami i mozzarellą.
Masę jajeczną wlej na patelnię z warzywami, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu aż frittata się zetnie.
Zjedz z dodatkiem chleba.
Składniki (1 porcja)

papryka - 0.50 szt. (100 g)

cebula - 0.25 szt. (20 g)

olej kokosowy - 0.50 łyżeczka (2.5 ml)

jajka - 2.00 szt. (120 g)

ser mozzarella - 0.50 kula (62.5 g)

oregano suszone - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

sól - 2.00 szczypta (1 g)

pieprz czarny - 2.00 szczypta (1 g)

chleb czystoziarnisty (bezglutenowy) - 1.00 kromka (50 g)


Przygotowanie: Drugie śniadanie - gruszka, suszone morele

Gruszkę zjedz zagryzając morelami.
Składniki (1 porcja)

gruszka - 1.00 szt. (150 g)

morele suszone (niesiarkowane, bez glutenu) - 10.00 szt. (100 g)


Przygotowanie: Obiad - dorsz zapiekany z cukinią i mozzarellą

Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj.

Cukinię pokrój w plasterki, ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posyp przyprawami.
Na cukinii ułóż rybę posypaną przyprawami, a na niej plastry mozzarelli.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i zapiekaj rybę około 20 - 30 minut.
W tym czasie pomidora obierz ze skórki, duś na oliwie.
Dodaj do ryby i zapiekaj jeszcze 15 minut.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Składniki (1 porcja)

ziemniaki - 4.00 szt. (320 g)

cukinia - 1.00 szt. (250 g)

oliwa z oliwek - 1.00 łyżeczka (5 ml)

czubryca - 0.25 łyżeczka (0.75 g)

sól (ziołowa) - 2.00 szczypta (1 g)

pieprz cytrynowy - 2.00 szczypta (1 g)

ryba – dorsz – 150.00 g

ser mozzarella - 0.50 kula (62.5 g)

pomidor - 1.00 szt. (170 g)


Przygotowanie: Podwieczorek - twarożek z ogórkiem

Twarożek rozgnieć widelcem.
Dodaj posiekany szczypiorek, pokrojonego drobno ogórka i przyprawy.
Składniki (1 porcja)

ser biały (twaróg) półtłusty – 50.00 g

jogurt naturalny - 4.00 łyżka (72 g)

szczypiorek - 2.00 łyżka (24 g)

ogórek - 0.25 szt. (37.5 g)


Przygotowanie: Kolacja - zupa krem z pieczonych warzyw

Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Papryki umyj, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne, połóż na blaszce skórką do dołu.
Marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do papryki.
Cebulkę umyj, obierz, pokrój na osiem części, dodaj do warzyw.
Pomidory oczyść z szypułek, ułóż na blaszce.
Czosnek umyj, nie obieraj, pozostaw w łupinach, po czym umieść na blaszce.
Całość piecz w piekarniku przez około 35 minut.

Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, a papryki umieść w szczelnym plastikowym pojemnik i odłóż na 15 minut.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
Wrzuć upieczone pomidory, marchewkę i cebulkę. Dodaj także obrany z łupin i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i duś przez około 20 minut.
W międzyczasie obierz paprykę.
Obraną paprykę dodaj do pomidorów i pozostałych warzyw w garnku.
Dodaj wodę z dodatkiem suszonej włoszczyzny, przypraw do smaku i zblenduj na gładką masę.
Jako dodatek zjedz pieczywo czystoziarniste.
Składniki (1 porcja)

papryka - 2.00 szt. (400 g)

marchew - 0.50 szt. (25 g)

cebula czerwona - 0.50 szt. (30 g)

czosnek - 1.00 ząbek (5 g)

woda - 0.50 szklanka (125 ml)

włoszczyzna suszona - 1.00 łyżeczka (3 g)

olej kokosowy - 1.00 łyżeczka (5 ml)

sól - 4.00 szczypta (2 g)

pieprz czarny - 4.00 szczypta (2 g)

chleb czystoziarnisty (bezglutenowy) - 1.00 kromka (50 g)


Musisz się zalogować/zarejestrować, aby dodawać komentarze do przepisów!

Kliknij TUTAJ, aby się zalogować lub zarejestrować!

Zgłoś przepis do opublikowania




×

Czy na pewno chcesz usunąć ten przepis?

×

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.