Popcorn to znana i lubiana przekąska, idealna na domowe seanse filmowe z przyjaciółmi. Jednak jak sprawić, by popularny popcorn wynieść na wyższy poziom smakowy? W tym celu potrzebować będziemy wyjątkowych aromatów: rozmarynu oraz sera parmezan. Prosta i smaczna przekąska do przygotowania w 10 minut! Do przygotowania popcornu bluecorn rozmarynowo-parmezanowego potrzebować będziemy głębokiego garnka lub maszyny do popcornu.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 3-4 łyżki oleju
  • 10-12 łyżek niebieskiej kukurydzy
  • 80 g tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól do smaku

Jeśli chcemy przygotować popcorn bluecorn w garnku musimy na średnim ogniu rozgrzać olej wraz z ziarnami kukurydzy.

Przykrywamy garnek i czekamy, aż każde ziarenko kukurydzy się otworzy. Można to łatwo poznać po tym, że odstępy między “pęknięciami” ziaren wydłużą się do około 15-20 sekund.

Gotowy popcorn z niebieskiej kukurydzy przekładamy do miski i dodajemy sól, rozmaryn oraz starty ser, po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.

Ważne jest, aby przyprawy dokładnie oblepiły każde ziarenko i nadały aromatu. W ten sposób przygotowany popcorn bluecorn podawać można razem z innymi przekąskami np. z oliwkami i faszerowanymi papryczkami.

Aromatyczny i oryginalny popcorn można zapakować też dzieciom do szkoły jako odżywczą przekąskę i zdrowszą alternatywę wobec chipsów czy słodkich batonów.

Dodaj komentarz