Niebieska kukurydza to ostatnio jeden z największych kulinarnych hitów. Naturalnie bezglutenowe i dobre na każdą okazję. Sprawdź jak zrobić z niej widowiskowe placki!Zastosowanie dla niej znajdziemy w wielu potrawach, dzięki temu produktowi zrobimy np. placki, ciasto. Ze względu na oryginalny kolor z pewnością ucieszy najmłodszych i zachęci do jedzenia największego niejadka. Dobra wiadomość dla zabieganych i niecierpliwych w kuchni – placuszki robi się błyskawicznie, a jedyny sprzęt, którego potrzebujemy to dobra patelnia, najlepiej z powłoką nieprzywierającą oraz miska i coś do wymieszania składników.

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Składniki na 2 duże porcje:

    • 1 szklanka mąki z niebieskiej kukurydzy
    • 0,5 szklanki mleka krowiego (lub roślinnego)
    • 3 łyżki cukru (można zastąpić miodem, słodzikiem…)
    • jajko
    • szczypta soli
    • szczypta cynamonu
    • odrobina tłuszczu do smażenia (ja polecam masło klarowane)

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i cynamon. Następnie wbić jajko i dokładnie mieszając stopniowo wlewać mleko. Warto kontrolować konsystencję powstałego ciasta na placuszki: powinno mieć gęstość zbliżoną do gęstej śmietany, jeśli będzie zbyt gęste warto dodać kilka łyżek mleka.

Na rozgrzanej patelni rozprowadzić cienką warstwę tłuszczu. Dużą łyżką nakładać porcje ciasta na placuszki (ok. 1-2 łyżki na placuszek, zależnie od upodobań). Placuszki należy smażyć na średnim ogniu po 1,5-2 minuty z każdej strony, powinny być lekko zrumienione, brązowawe, ale nie spalone.

Placuszki z mąki z niebieskiej kukurydzy świetnie będą smakować w towarzystwie jogurtu, świeżych owoców np. malin, truskawek czy jagód, sosu owocowego, syropu klonowego, miodu lub z kremem czekoladowym.

Dodaj komentarz