Tworzenie planu ma sens!

Zakupy spożywcze to zmora wielu dorosłych osób. Co kupić? Co będziemy jeść na obiad dziś, a co jutro? Takie pytania zadają sobie codziennie miliony Polaków. Dylematy żywieniowe potrafią zepsuć nastrój nawet największym optymistom. Jednak jest na to rozwiązanie. Wpadanie do sklepu bez pomysłu na to, jak ma wyglądać nasze żywienie na najbliższy tydzień jest kompletnie pozbawione sensu. Frustruje, zabiera czas, pozytywną energię oraz…pieniądze. Tak, bo możemy zaoszczędzić naprawdę spore sumy, planując wcześniej nasze zakupy. Jeśli np. w weekend przygotujemy sobie plan tego, co będziemy jeść w przyszłym tygodniu, łatwiej nam będzie zrobić listę potrzebnych zakupów. A potem już tylko wystarczy iść do sklepu i kierując się listą, wrzucać potrzebne składniki do koszyka.

Oszczędzasz czas i pieniądze

Jeśli cały czas wydaje Ci się, że zdrowe odżywianie łączy się z ogromnymi wydatkami i mnóstwem czasu spędzonego w kuchni to pora w końcu porzucić ten mit i spojrzeć na to, jak jest naprawdę. Przygotowywanie zdrowych posiłków nie wymaga wymyślnych składników i kilku godzin w kuchni. Należy tylko trzymać się ustalonych zasad i wcześniej sporządzonego planu posiłków. Jeśli zaplanujemy posiłki proste, zdrowe i z dostępnych od ręki składników to możemy być pewni, że codzienne zdrowe żywienie będzie oszczędnością nie tylko czasu, ale i portfela. Brzmi super, prawda?

Bo do tanga trzeba dwojga – czyli dlaczego lepiej gotować z kimś

Jeśli nie lubisz gotować i masz przed tym jakieś opory, mimo przygotowywania plannera żywienia to warto spróbować gotowania z bliską osobą. Wspólne przyrządzanie posiłków może być doskonałą okazją do omówienia wielu spraw, sposobem spędzenia czasu, wspólnych wygłupów i zabaw. A jak przyjemnie jest potem usiąść i zjeść wspólnie przygotowany posiłek. Świetna sprawa!

Edukacja żywieniowa od najmłodszych lat

Tak wiele osób w dorosłym życiu boryka się z problemem planowania posiłków i zdrowego żywienia. Dlatego już od najmłodszych lat warto zaszczepiać w dzieciach wiedzę o zdrowym żywieniu i planowaniu posiłków. Uczymy ich nie tylko świadomych wyborów, ale i troski o własne zdrowie, czas i finanse. Taka nauka na pewno zaprocentuje w przyszłości. Warto pokazywać dzieciom, że przygotowywanie posiłków to proces jak każdy inny i należy do niego odpowiednio się przygotować. Nie straszmy ich jednak tym, jak jest to trudne i czasochłonne. Raczej pokażmy im pozytywne strony świadomego żywienia.

“Szaleństwo” przed sklepowymi półkami

Wchodzisz do sklepu i ogarnia Cię panika? Znam to, byłem taki sam jeszcze kilka lat temu, zanim nauczyłem się korzystać z plannera posiłków, czyli po prostu wiedzieć wcześniej, co będę gotował i co będę jadł przez najbliższe dni. Naprawdę, uwierz mi, to strasznie ułatwia życie. Przygotowujesz planner na najbliższy tydzień, listę składników, a potem idziesz do sklepu i…wszystko wiesz! Zakupy zajmują Ci dosłownie chwilę.

Czy wiesz, ile jedzenia marnujesz?

Planowanie zakupów żywieniowych to jak wspomniałem, nie tylko oszczędność czasu, ale także i pieniędzy. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, jak wiele jedzenia wyrzucamy, kiedy nie planujemy zakupów. Zgniłe pomidorki, zeschnięta bułka, czy kawałek mięsa – zastanówcie się, jak często takie produkty lądują w waszym koszu. Podczas planowania posiłków i zakupów spożywczych możemy temu zapobiec. Kupujemy taką ilość składników, jaka jest nam potrzebna na najbliższe dni. Nie ma mowy o produktach, które po prostu “leżą” i się psują.

Dodaj komentarz