Na blogu prezentujemy treści przygotowane przez dietetyka na podstawie jego wiedzy, doświadczenia oraz poglądów. Nie stanowią one poradnictwa indywidualnego.

Niebieska kukurydza – czym jest odkrycie roku 2017?

Autor wpisu: Paulina Fydrychowicz - Dietetyk

Uprawiana już co najmniej 4,5 tysiąca lat przed naszą erą. Obiekt wierzeń czy kultu religijnego starożytnych Azteków i Majów. Wówczas pełniła także rolę doskonałej bazy materialnej. Kukurydza, bo o niej mowa, to pochodząca z Meksyku jednoroczna roślina wprost uwielbiająca ciepło i światło. Od dziecka wpajano nam, iż chcąc namalować kukurydzę musimy przelać na kartkę obraz kolby z żółtymi ziarenkami. A co, gdy powiem, że istnieje także odmiana niebieskiej kukurydzy? A gdy dodam, że jest o niebo zdrowsza od tradycyjnej? Może to oznaczać tylko jedno -niniejszy artykuł poświęcony będzie nazywanej odkryciem roku 2017, niebieskiej kukurydzy oraz produktom z niej przygotowanym. Jeśli chcesz dowiedzieć się co kryje w sobie niebieska kukurydza bądź jakie przepisy wykombinować z produktów z niebieskiej kukurydzy, koniecznie zostań z nami.

Niebieska kukurydza – kilka słów o Hopi corn

Kurczak w kukurydzianej panierce

Z angielskiego zwana Blue corn, choć znana także pod nazwami Hopi corn czy kukurydza fioletowa. Odmianę krzemiennej, niebieskiej kukurydzy od dawna uprawiali Indianie z plemienia Hopi. Dziś uprawiana chociażby w Meksyku czy południowo – zachodnich Stanach Zjednoczonych. Kukurydza o naturalnie słodkim, delikatnie orzechowym smaku. Podstawa kuchni meksykańskiej, gdzie przygotowuje się z niej tortille oraz środkowoamerykańskiej, gdzie wykorzystuje się ją jako surowiec do produkcji licznych napojów oraz dań regionalnych. Jakich? Chociażby atole, czyli napoju przygotowywanego z mąki kukurydzianej rozdrobnionej z wodą, ugotowanej oraz posłodzonej. Atole często podaje się, jako dodatek do tamales – nadziewanego ciasta z mąki kukurydzianej następnie owiniętego liściem z kolby kukurydzy oraz gotowanego. Tamales może kryć w sobie farsz mięsny, bądź serowy.

Dlaczego właściwie ta kukurydza jest niebieska?

Czy jest to efekt jakiejś genetycznej modyfikacji? Nic bardziej mylnego. To prastara odmiana, hodowana od wieków i zdecydowanie wolna od modyfikacji genetycznych. Dlaczego więc jest niebieska? Bowiem jest bogactwem antocyjanów, antyoksydantów, którym to zawdzięcza swój kolor. Podobnie jak na przykład borówki amerykańskie. Ale niebieska kukurydza to także doskonałe źródło innych antyoksydantów, np. karotenoidów. Dzięki zawartości antyoksydantów niebieska kukurydza działa przeciwzapalnie, stanowi naturalną tarczę przed wolnymi rodnikami, działa przeciwnowotworowo. Antyoksydanty wykazują także właściwości przeciwalergiczne, uspokajające, przeciwgrzybiczne. Szczególnie polecane są w okresie leczenia grypy, bowiem wspomagają przyswajanie witaminy C, blokując tym samym jej utlenianie. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu dowiodły, iż kukurydza niebieska zawiera aż 3792 mg/kg antyoksydantów. Plasuje ją to w ścisłej czołówce roślin o najwyższej zawartości antyoksydantów.

Starcie kukurydzy z niebieską kukurydzą

Badania wykazały także, iż w porównaniu z żółtą kukurydzą, kukurydza niebieska zawiera aż czterokrotnie więcej cynku, osiem razy więcej żelaza oraz sześciokrotnie więcej wapnia. Dodatkowo, w niebieskiej kukurydzy aż 30 % masy ziarna stanowi białko. Oznacza to, że kukurydza niebieska pod względem zawartości białka bije na głowę wiele roślin, nie wspominając już o kukurydzy żółtej. Na korzyść niebieskiej kukurydzy przemawia fakt, że zawiera mniej zeiny nazywanej kukurydzianym glutenem. Jest to także źródło witamin B, D, E, K oraz magnezu. Co więcej, żółta kukurydza nie cieszy się dobrą opinią ze względu na częste modyfikacje genetyczne. Badanie wykonane przez Herrerę-Sotero i współpracowników wykazało, iż spożycie produktów przygotowanych z niebieskiej kukurydzy zmniejszało zdolność namnażania komórek rakowych, a niebieska kukurydza może być potencjalnym źródłem nutraceutyków o działaniu przeciwnowotworowym.

Recepta na zbyt wysokie stężenie cholesterolu?

To nie koniec zalet niebieskiej kukurydzy. Badania opublikowane w Journal of Medicinal Food wykazały, że szczury z zespołem  metabolicznym karmione dietą wysokosłodzoną, wysokocholesterolową lecz przyjmujące ekstrakt z niebieskiej kukurydzy uzyskały znaczą poprawę ciśnienia skurczowego krwi, cholesterolu HDL czy poziomu triglicerydów w porównaniu ze szczurami, których dieta była wolna od ekstraktu z niebieskiej kukurydzy. Po przeczytaniu wyników tych badań nikt nie powinien mieć jakichkolwiek wątpliwości na temat tego, że niebieska kukurydza oraz wykonane z niej potrawy i produkty posiadają pozytywny wpływ na zdrowie.

Nixtamilizacja – czym właściwie jest ten proces?

Aby korzyści zdrowotnych kukurydzy niebieskiej było jeszcze więcej, mąka z niebieskiej kukurydzy jest poddawana zabiegowi nixtramilizacji, a więc procesowi, podczas którego namacza się ziarno w gorącej wodzie z dodatkiem wapnia, opłukuje z pyłów, łuski, zanieczyszczeń. Następnie ziarna się cedzi, osusza i mieli.  Po co ten proces? Zwiększa wartość odżywczą mąki, a mąka z niebieskiej kukurydzy zyskuje właściwości umożliwiające formowanie z niej ciasta. Dzięki temu zabiegowi możesz wykonać z mąki tortillę czy ciasto.

Czy są osoby, które nie powinny spożywać niebieskiej kukurydzy?

ciężarna

Jedynie osoby z nietolerancją bądź alergią na niebieską kukurydzę nie powinny jej spożywać, choć przypadki te są naprawdę odosobnione. Niebieska kukurydza uczula zdecydowanie rzadziej niż żółta. Z uwagi na wysoką zawartość składników mineralnych, warto włączyć ją nawet do diety kobiet ciężarnych, karmiących czy dzieci. W dodatku niebieski kolor mąki sprawia, że świetnie nadaje się, jako baza dla potraw dla małych niejadków. Również osoby będące na diecie bezglutenowej docenią walory niebieskiej kukurydzy, bowiem glutenu w niej nie uświadczysz. Jednocześnie, z uwagi na fakt, że jest lżej strawna niż żółta kukurydza, świetnie uzupełni dietę osób z problemami trawiennymi. W jakiej formie znaleźć można niebieską kukurydzę? Począwszy od mąki, poprzez kaszę, a nawet popcorn. Surowe ziarna sprawdzą się także w sałatce. Daje to mnóstwo możliwości do przygotowania smacznych, zdrowych, kolorowych dań.

Niebieska kukurydza – i co dalej?

Wypróbuj naszych przepisów na dania z użyciem niebieskiej kukurydzy. Kruche ciasto z rabarbarem, placuszki z mąki z niebieskiej kukurydzy, kurczak w kukurydzianej panierce, czy popcorn rozmarynowo – parmezanowy to tylko kilka propozycji na smaczne, zdrowe, kolorowe dania z jej użyciem.

Dla smaku, wyglądu czy zdrowia?

Niezależnie od tego czy będziesz spożywać produkty z niebieskiej kukurydzy dla smaku, ciekawego wyglądu potraw, czy korzyści zdrowotnych, warto włączyć ją do codziennej diety. Lekkie placki kukurydziane, tortilla, popcorn smakowy to tylko niektóre dania, które bez trudu wyczarować można z produktów z niebieskiej kukurydzy. A ile przy tym zabawy i korzyści zdrowotnych.


Podoba Ci się ten artykuł?

Polub go i udostępnij, aby inni też mogli korzystać z tej wiedzy. Gorąco Ci za to dziękuję i mam nadzieję, że moja praca jest dla Ciebie przydatna 🙂


Literatura:

  • Herrera‑Sotero et al.: Antioxidant and antiproliferative activity of blue corn and tortilla from native maize. Herrera‑Sotero et al. Chemistry Central Journal (2017) 11:110 DOI 10.1186/s13065‑017‑0341‑x
  • Cabrera-Chavez, F., et al., Maize Prolamins Resistant to Peptic-tryptic Digestion Maintain Immune-recognition by IgA from Some Celiac Disease Patients. Plant Foods for Human Nutrition, 2012. 67(1): p. 24-30.
  • Guzmán-Gerónimo et al.: Blue Maize Extract Improves Blood Pressure, Lipid Profiles, and Adipose Tissue in High-Sucrose Diet-Induced Metabolic Syndrome in Rats. Journal of Medicinal Food VOL. 20, NO. 2.
  • Przybylska A. i wsp.: Zawartość związków fenolowych w niebieskiej kukurydzy. Ogólnopolska konferencja naukowa „Nauka, Badania, Rozwój” Warszawa.

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.