Sałatki i surówki

Znaleziono: 70 przepisów.


Przepisy Jedzenarium oraz wszystkie diety układane są przez dietetyka medycznego

Kcal/porcja: 456 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 7.19 zł

Dietę uzdrawiającą można równie dobrze dietą przeciwzapalną, bowiem posiłki doskonale łagodzą stan zapalny. Są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Nie są natomiast źródłem cukrów, produktów przetworzonych, słonych jak woda z Morza Martwego czy przeładowanych konserwantami i poprawiaczami smaku. Sałatka bezpieczna również dla dzieci, mam karmiących i kobiet w ciąży.

Kcal/porcja: 172 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min.
Cena na porcję: 5.73 zł

Nie obawiaj się spożycia owoców. Niestety, wiele osób boi się spożywania owoców, nie widzi natomiast niczego złego w opychaniu się słodyczami czy fast foodami. Taka sałatka to doskonała bomba witaminowa. Będzie odpowiednia nawet dla kobiet karmiących, ciężarnych oraz dzieci powyżej 2. roczku życia. W dodatku jest to przepis wegański, bezglutenowy oraz hipoalergiczny.

Kcal/porcja: 79 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 0.44 zł

Czy wiesz, że w Wielkopolsce zwykło się nazywać to danie ciupką z grochem? Kiedyś żadne wesele nie mogło się obejść bez grochu i kapusty. Danie może wzdymać, a więc osoby posiadające problemy z przewodem pokarmowym powinny ostrożnie podchodzić do tego przepisu. O ile nie ma innych przeciwwskazań, danie mogą spożywać kobiety ciężarne, karmiące czy dzieci powyżej 2. roczku.

Kcal/porcja: 719 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 16.29 zł

Idealny pomysł na dostarczenie białka, gdy nie masz czasu na żmudne szykowanie potraw. Potrawy białkowe w diecie osób aktywnych fizycznie odgrywają co najmniej dwie ważne role. Pierwszą z nich jest zminimalizowanie stanu katabolicznego, który apogeum osiąga bezpośrednio po treningu oraz w nocy. Drugą natomiast jest przyspieszenie regeneracji organizmu, głównie włókien mięśniowych. Spożyj 40 - 60 minut po treningu. Danie niepolecane dla kobiet karmiących, ciężarnych i małych dzieci.

Kcal/porcja: 279 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.46 zł

Sałatka wypływa korzystnie na stan zdrowia, ale także na wygląd skóry. Zawarta w niej witamina E nie bez przyczyny nazywana witaminą młodości, witamina E jest często stosowana w kosmetyce. Bierze udział w procesach antyoksydacyjnych, zapobiegając przede wszystkim utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spowalnia dzięki temu procesy starzenia i działa antynowotworowo. Zmniejsza opuchliznę twarzy i opóźnia powstawanie zmarszczek. Po pominięciu curry danie mogą spożywać również kobiety ciężarne i karmiące.

Kcal/porcja: 393 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 3.02 zł

Sałatka z gruszką i soczewicą to bogactwo rozmaitych składników optymalnie wpływających na stan i wygląd skóry, włosów, paznokci. Po pierwsze, to świetne źródło cynku, który odpowiada za zdrowe włosy, skórę, paznokcie i kości. Po drugie, obfituje w miedź, która warunkuje między innymi ładny odcień cery. Po trzecie to dostarczające witaminy B1 warunkującej zdrowe zęby, kości, włosy, skórę i paznokcie danie optymalne dla dzieci od 2. roku życia, kobiet ciężarnych i karmiących.

Kcal/porcja: 488 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 50 min.
Cena na porcję: 6.02 zł

Prosta sałatka łącząca lekko orzechowy pikantny smak rukoli i słodkość batatów. Słodkie ziemniaki zwane batatami to zdrowe, niskokaloryczne warzywo. W 100 g batatów znajduje się jedynie 86 kcal. Dodatkowo, bataty są doskonałym źródłem potasu, prowitaminy witaminy A, witaminy C, B oraz wielu innych cennych składników pokarmowych. Sałatkę z rukoli i pieczonych batatów mogą jeść dzieci powyżej 1. roczku życia. Z uwagi na dodatek wzdymającej ciecierzycy, powinny uważać na nią kobiety w trakcie laktacji, a przyszłym mamom poleca się pominięcie rozmarynu oraz tymianku.

Kcal/porcja: 375 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 5.74 zł

Prosta i szybka, a zarazem pyszna i bogata w witaminy i minerały sałatka na bazie jarmużu. Jarmuż jest doskonałym antyoksydantem, posiada silne działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo, zawiera spore ilości witaminy A, witaminy C, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Sałatkę z jarmużem mogą spożywać mogą dzieci, które ukończyły 1. roczek życia, a także kobiety ciężarne i mamy karmiące.

Kcal/porcja: 448 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 3.11 zł

Sałatka z makaronu penne z ciecierzycą jest świetnym pomysłem na zdrowy, sycący posiłek. Sprawdza się zwłaszcza gdy musisz zjeść drugie śniadanie, lunch lub obiad na zimno poza domem. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa posiłku niż kupiona w sklepie kiepskiej jakości drożdżówka. Doskonale nadaje się także na posiłek jedzony w domu, dla osób bardzo zapracowanych. W dodatku, po pominięciu natki pietruszki mogą jeść ją kobiety w stanie błogosławionym, a dzieciaczki powyżej 2. roczku życia oraz mamy karmiące piersią, mogą spożywać sałatkę bez wprowadzania dodatkowych modyfikacji.

Kcal/porcja: 56 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 5 min.
Cena na porcję: 0.72 zł

Szybka i smaczna surówka, jej kwaśny smak najlepiej komponuje się z mięsem. Kiszonki są doskonałym probiotykiem. Zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza organizm, wzmacnia system odpornościowy oraz reguluje florę bakteryjną jelit. W małych ilościach, ogórki kiszone można wprowadzać już 13. miesięcznemu dziecku. Kobiety ciężarne i karmiące mogą spożywać ogórki kiszone, w zależności od indywidualnej tolerancji.

Kcal/porcja: 428 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 5.38 zł

Sałatka brokułowa cechuje się wysoką zawartością kwasu foliowego. Pokrywa aż 103% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, liczonego dla osób dorosłych, z wyjątkiem kobiet ciężarnych oraz planujących zajście w ciążę. Dodatkowo, sałatka jest bogactwem potasu, wapnia, żelaza, witamin E, B1, B6 oraz witaminy C. W sałatce znaleźć można także magnez, witaminę A, witaminę B2 czy PP, a składniki wykorzystane do jej przygotowania, z powodzeniem mogą spożywać już nawet dzieciaczki po ukończeniu 11. miesiąca życia. Wówczas pamiętaj jednak o ściągnięciu skóry z pomidora. Kobiety ciężarne, które mają ochotę na tego typu sałatkę powinny pominąć dodatek bazylii, karmiące mogą bez obaw spożywać produkty wykorzystane do przygotowania sałatki.

Kcal/porcja: 225 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 2.55 zł

Śliwki wzmacniają układ nerwowy, regulują ciśnienie krwi oraz obniżają stężenie cholesterolu. Śliwki zawierają mnóstwo potasu, fosforu, magnezu, wapnia czy witamin z grupy B. Każdy, kto cierpiał kiedykolwiek na zaparcia, zapewne wie, jak cudowne właściwości regulujące pracę jelit mają śliwki. Sałatki nie poleca się ciężarnym, czy dzieciom poniżej 6. roczku życia, ale już kobiety karmiące, których dzieci nie cierpią na kolki czy wzdęcia, bez obaw taką sałatkę mogą spożywać.

Kcal/porcja: 398 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.39 zł

Ta sałatka to idealny dodatek do potraw z grilla i dań obiadowych. Melon jest dobrym źródłem witamin przeciwutleniających, czyli witaminy A oraz witaminy C. Z uwagi na dodatek octu, sałatki nie poleca się dzieciom poniżej 6. roczku życia. Przyszłe mamusie pragnące skusić się na sałatkę muszą pamiętać, aby wybrać miód pasteryzowany. Kobiety podczas laktacji, o ile ich dzieci dobrze tolerują smak cebulki w mleku mamy, mogą bez obaw zajadać tego typu sałatkę.

Kcal/porcja: 551 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 3.23 zł

Tęczowa sałatka z makaronem, to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości, jak i na danie wyjazdowe. Doskonała także jako sałatka do pracy. Jeśli jednak każdego ranka negocjujesz z budzikiem kolejne „5 minut” snu, lepiej naszykuj bazę w postaci pokrojonych warzyw, a następnego dnia szybko dodaj sos do sałatki. Sałatka odpowiednia dla dzieciaczków powyżej 2. roczku życia, a także dla kobiet karmiących piersią swoje maluszki. Kobiety ciężarne, po pominięciu bazylii również bez obaw mogą spożywać sałatkę.

Kcal/porcja: 461 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 5 min.
Cena na porcję: 5.37 zł

Pyszna sałatka, w sam raz na letnie upały. Zawiera działającą doskonale na układ wydalniczy, zapalenie pęcherza oraz innego tego typu nieprzyjemne dolegliwości, żurawinę. Niestety, nie poleca się tej sałatki dzieciom poniżej 6. roku życia chociażby ze względu na dodatek musztardy. Ciężarnym z kolei nie poleca się sera pleśniowego oraz musztardy. Mamy karmiące piersią nie powinny zaobserwować nieprzyjemnych objawów u swoich dzieci po karmieniu poprzedzonym spożyciem przez kobietę takiej sałatki z żurawiną.

Kcal/porcja: 264 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 3.92 zł

Sycąca sałatka bogata w białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Jajko jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Doskonale dba o skórę ze względu na zawartość witamin A, E warunkujących gładkość, napięcie, elastyczność. Witaminy te zapobiegają także trądzikowi. Na szczególną uwagę zasługuje luteina, której w jajku jest zaskakująco sporo. Luteina to substancja działająca jak naturalny, przeciwsłoneczny filtr UVA, UVB, chroniący przed uszkodzeniami siatkówki. Sałatkę mogą spożywać dzieci po 1. roczku życia, kobiety karmiące, a po pominięciu koperku także i ciężarne.

Kcal/porcja: 158 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min.
Cena na porcję: 4.62 zł

Szybka, pożywna i sycącą sałatka, którą bez problemu przygotuje nawet osoba stroniąca od gotowania! Warto ograniczyć spożycie produktów puszkowanych, ponieważ zawierają one niebezpieczny dla zdrowia bisfenol A (BPA), najczęściej wykorzystywany plastyfikator, a zarazem związek endokrynologicznie czynny. Co to oznacza? Otóż może on zaburzać płodność, wpływać na hormony płciowe, a nawet powodować zespół policystycznych jajników, raka piersi czy prostaty. Spożywanie raz na jakiś czas takiej sałatki jest bezpieczne dla maluszków, które ukończyły 1. rok życia, dla kobiet karmiących piersią, pod warunkiem, że ich dzieci nie cierpią na kolki, wzdęcia, a także tolerują smak cebulki w mleku mamy. Kobiety ciężarne powinny unikać spożywania bazylii.

Kcal/porcja: 344 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min.
Cena na porcję: 5.4 zł

Kremowa mozzarella, słodycz suszonych pomidorów i pyszny smak świeżych, dojrzałych pomidorów. Bomba wapnia, miedzi, witaminy C i B12. Danie nie jest zalecane dzieciom poniżej 3. roczku życia, a ze względu na dodatek mozzarelli i ziół prowansalskich, również kobietom ciężarnym. Kobiety karmiące piersią mogą bez obaw spożywać sałatkę z mozzarellą i suszonymi pomidorami.

Kcal/porcja: 419 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min.
Cena na porcję: 7.6 zł

Ostry smak szpinaku, słony smak szynki i oliwek oraz słodki smak dressingu miodowo - musztardowego tworzą doskonały smak sałatki, która uzależnia. Sałatka zawiera sporo witaminy A, E oraz B12. Ze względu na dodatek musztardy, dania nie powinno się podawać dzieciom poniżej 6. roku życia. Ciężarnym z kolei nie poleca się spożycia szynki parmeńskiej, natomiast kobietom karmiącym nie powinno zaszkodzić spożycie tejże sałatki.

Kcal/porcja: 403 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.41 zł

Sałatki na bazie kaszy, ryżu są doskonałym lunchem ze względu na bogactwo węglowodanów, witamin z grupy B, żelaza. Dodatkowo, takie sałatki dają uczucie sytości na długo. Posiłki do pracy bez problemu możesz przygotować już wieczorem, schować do lodówki, a rano jedynie spakować do torby. Danie odpowiednie dla dzieci od 11. miesiąca życia, dla karmiących piersią, a po pominięciu koperku także dla ciężarnych.

Kcal/porcja: 357 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.26 zł

Połączenie białka, węglowodanów oraz tłuszczu, czyli kompletny posiłek w roli szybkiego lunch boxa. Kasza kuskus, chociaż zwyczajowo nazywana kaszą, jest czymś w rodzaju makaronu przygotowywanego z pszenicy durum. Danie odpowiednie zarówno na dzieciaczków, które skończyły 1. roczek życia, dla kobiet ciężarnych, jak i mam karmiących piersią. Należy jednak pamiętać, aby w przypadku ciężarnych wybrać fetę z mleka pasteryzowanego, bezpieczniejszego w tym stanie.

Kcal/porcja: 278 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 2.64 zł

Zwykle polecam samodzielne pieczenie wędlin i przygotowywanie past do chleba. Jeśli nie możesz tego zrobić, wybierz dobrej jakości wędlinę. Na wędlinach powinno znajdować się oznaczenie o tym ile gramów mięsa zużyto do produkcji 100 gramów produktu, na przykład 100 g gotowego produktu otrzymano z 157 g mięsa. Taki zapis na etykiecie produktu oznacza, iż produkt cechuje się wysoką zawartością mięsa. Należy wystrzegać się produktów, w których 100 g produktu otrzymano z mniejszej niż 100 g mięsa. Danie odpowiednie dla dzieci powyżej 1. roczku, karmiących piersią, a po pominięciu ziół prowansalskich, także dla ciężarnych.

Kcal/porcja: 376 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.28 zł

Sałatka będąca bogactwem potasu, allicyny, witaminy E, białka oraz przepysznego smaku. W zaleceniach dotyczących zdrowego odżywienia zwykle poleca się jeść jak najwięcej różnych warzyw – dzięki urozmaiceniu dostarczymy organizmowi całej gamy witamin i minerałów. Danie po zmniejszeniu ilości dodawanej fety odpowiednie dla dzieci powyżej 1. roczku życia, kobiet karmiących. Ciężarnym zaleca się, aby wybrały fetę z mleka pasteryzowanego.

Kcal/porcja: 625 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 20 min.
Cena na porcję: 6.25 zł

Ugotowałaś za dużo makaronu? Nic straconego, dodaj suszone pomidory oraz kurczaka i ciesz się pożywnym lunch boxem. Taka sałatka zawiera złożone węglowodany będące paliwem dla mózgu, białko oraz zdrowe, dobre dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. Doskonale wpłynie na pamięć i koncentrację. Sałatkę mogą z czystym sumieniem zjadać kobiety ciężarne, karmiące piersią, a także dzieciaczki, które ukończyły pierwszy rok życia.

Kcal/porcja: 184 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 75 min.
Cena na porcję: 1.53 zł

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ćwikły z chrzanem. Wszyscy, którzy spróbowali tego carpaccio również bez niego nie mogą sobie wyobrazić Wielkanocy. Dodatek niesiarkowanych śliwek suszonych doskonale wpłynie na trawienie, perystaltykę jelit oraz zapobiegnie zaparciom. Dania nie poleca się dzieciom poniżej 6. roczku życia. Ciężarne powinny postawić na miód pasteryzowany, podczas gdy kobiety karmiące piersią mogą bez żadnych modyfikacji spożywać carpaccio z buraczków.

Kcal/porcja: 84 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 2.91 zł

Brokuły wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe dzięki zawartości przeciwutleniacza - sulforafanu, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji. Związek ten może uchronić przed rakiem piersi, płuc, prostaty czy jelita grubego. W dodatku, są bogactwem niezbędnego w ciąży oraz dla planujących poczęcie, kwasu foliowego. Sałatka odpowiednia dla całej rodziny, nawet jeśli w jej skład wchodzą ciężarne, karmiące piersią oraz dzieciaczki powyżej 1. roczku życia.

Kcal/porcja: 325 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 4.98 zł

Doskonały pomysł na posiłek spożywany po treningu. Wówczas, aby odbudować zapasy glikogenu mięśniowego, dobrze się zregenerować, zaleca się spożycie posiłku bogatego w węglowodany oraz białko. Niestety sałatki nie poleca się spożywać dzieciom poniżej 6. roczku życia. Grupą, która powinna darować sobie spożycie sałatki z pstrągiem są również kobiety w stanie błogosławionym. Kobiety karmiące mogą spożywać tego typu sałatkę, a jeśli ich dzieci cierpią na wzdęcia, kolki, uczulenia, lepiej pominąć dodatek cebulki oraz ostrych przypraw.

Kcal/porcja: 323 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 20 min.
Cena na porcję: 6.87 zł

Wzbogacona czerwonym pomidorem, papryką i wyśmienitym dressingiem z octu winnego. Bombą odżywczą sałatki jest jajko - doskonałe źródło witaminy B12, B2, a także witamin A i D. Dobrych kwasów tłuszczowych dodatkowo dostarcza awokado. Danie niewskazane dla dzieci poniżej 6. roczku życia. Ciężarnym, ze względu na dodatek kiełków i przypraw zakazanych w trakcie ciąży, również nie poleca się spożywania tej sałatki. Karmiące, o ile ich dzieci nie cierpią na uporczywe kolki czy wzdęcia, bez obaw mogą spożywać tego typu sałatkę.

Kcal/porcja: 296 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 5.58 zł

Gdy nudzą się tradycyjne kanapki warto sięgnąć po szybką sałatkę makaronową. Taka sałatka zawiera białko, węglowodany złożone, dobre kwasy tłuszczowe. O niebo zdrowsze niż kupiona w pobliskiej piekarni drożdżówka bogata w cukier i kwasy tłuszczowe trans. Danie nie jest wskazane kobietom ciężarnym. Kobiety karmiące piersią mogą pominąć pewne składniki, których nie tolerują ich dzieciaczki, np. chilli, cebulę, kukurydzę. Przygotowując sałatkę dla dzieci, warto pominąć dodatek ostrych przypraw.

Kcal/porcja: 134 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 1.51 zł

Jeśli ugotowałaś zbyt dużo kaszy jaglanej, dodaj do niej warzywa, przyprawy i ciesz się pyszną sałatką. Rozmaryn ma cechy konserwujące, które są mocniejsze i bezpieczniejsze niż powszechnie wykorzystywane niezdrowe dodatki do żywności oraz pomaga zapobiegać zatruciom pokarmowym. Niestety nie wszyscy mogą spożywać rozmaryn. Ciężarne nie powinny spożywać rozmarynu, ponieważ ma działanie rozkurczające i może prowadzić do poronienia. Danie mogą jeść dzieciaczki powyżej 1. roczku życia oraz mamy karmiące piersią o ile ich dzieci nie cierpią na kolki i uporczywe wzdęcia.

Kcal/porcja: 300 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 2.93 zł

Ziemniaki to potężne źródło witaminy C oraz potasu. W połączeniu z dressingiem musztardowym, ogórkiem kiszonym nudne gotowane ziemniaki zyskują ciekawy smak. Sałatkę może zjeść kobieta karmiąca piersią, której dziecko nie cierpi na kolki oraz toleruje smak cebulki w mleku mamy. Danie nie jest polecane dzieciom poniżej 6. roku życia, ponieważ zawiera znaczne ilości octu oraz musztardy na bazie octu. Z tego samego względu nie poleca się podawania dania kobietom ciężarnym, u których te składniki mogą nasilić nieprzyjemną zgagę oraz odbijanie. Co więcej, ciężarne nie powinny spożywać ziół, między innymi pietruszki.

Kcal/porcja: 321 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 30 min.
Cena na porcję: 3.25 zł

Sałatka makaronowa to także doskonały pomysł na drugie śniadanie, lunch, gdy nie masz możliwości podgrzania posiłku poza domem. Sałatka jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, białko, potas. Penne to jeden z makaronów typowych dla kuchni włoskiej. Pochodzi z południa Włoch. Penne ma kształt rurek, które mogą być gładkie lub rowkowane. Przeznaczeniem makaronu penne są dania z owocami morza lub pesto. Świetnie sprawdza się też w sałatce makaronowej. Sałatka zawiera przyprawy zakazane w trakcie ciąży, np. bazylię oraz natkę pietruszki. Sałatka będzie odpowiednia dla dzieciaczków powyżej 1. roczku życia. W przypadku kobiet karmiących nie ma ogólnych przeciwwskazań co do spożywania tej sałatki, jednak dodatek fasoli i kukurydzy może wzdymać maluszka karmionego piersią.

Kcal/porcja: 370 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.43 zł

Jeśli uwielbiasz fetę, a sałatka grecka trochę Ci się przejadła, koniecznie spróbuj sałatki z pieczonym burakiem i fetą. Buraki pomagają w leczeniu przeziębień, grypy, a nawet ciężkiej w przebiegu anginy. Sok z buraka działa wykrztuśnie przy kaszlu. Dodatkowo, jest bardzo skutecznym lekarstwem w oczyszczaniu dróg oddechowych oraz przy zapaleniu oskrzeli. Dania nie powinny jeść dzieci poniżej 6. roczku życia. Ciężarnym zaleca się wybranie fety pasteryzowanej oraz pominięcie tymianku. Nie ma przeciwwskazań do tego, aby sałatkę zjadły kobiety karmiące piersią, chyba że zaobserwowały u swoich dzieci nietolerancję któregoś ze składników.

Kcal/porcja: 288 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 35 min.
Cena na porcję: 4.64 zł

Sałatki na bazie kaszy doskonale sprawdzą się szczególnie jesienią i zimą, gdy zwykłe sałatki warzywne nie smakują i wychładzają organizm. Kasza gryczana jest bezglutenową kaszą uważaną za superzboże. Gryczanka jest bogata w proteiny, błonnik pokarmowy oraz wzmacniającą i uszczelniającą naczynia krwionośne rutynę. Dania nie poleca się kobietom ciężarnym, bez obaw mogą natomiast spożywać je kobiety karmiące swoje maluszki piersią oraz dzieciaczki powyżej 1. roczku życia.

Kcal/porcja: 178 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 1.95 zł

Świeży ananas to spora dawka magnezu, potasu, miedzi, witaminy C. Zawarta w marchewce witamina A, wraz z beta – karotenem czyli prowitaminą witaminy A – pomaga chronić przed chorobami układu oddechowego. Oprócz w marchewce, witaminę A znajdziesz w wątróbce, tłustych rybach, jajkach, nabiale oraz czerwonych i pomarańczowych warzywach oraz owocach. Sałatka jest odpowiednia dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Kcal/porcja: 466 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.79 zł

Słodycz owoców złamana słonym smakiem fety - pyszne, nieoczywiste połączenie. Borówki to bomba przeciwnowotworowych flawonoidów. Dzięki zjadaniu borówek wolniej się starzejemy, mamy zwiększoną odporność oraz jesteśmy chronieni przed nowotworami. Sałatkę mogą spożywać dzieci powyżej 3. roczku życia, mamy karmiące piersią, a przy zastosowaniu fety z mleka pasteryzowanego, również kobiety ciężarne.

Kcal/porcja: 542 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 7.21 zł

Sałatka w kolorach tęczy. Nasiona słonecznika zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega - 6, natomiast niewiele kwasów tłuszczowych omega - 3, dlatego zaleca się, aby nie spożywać słonecznika w bardzo dużych ilościach oraz dodawać go do potraw zawierających więcej kwasów tłuszczowych omega - 3, np. awokado czy nierafinowanej oliwy z oliwek. Danie odpowiednie dla dzieci powyżej 1. roczku życia, dla kobiet karmiących piersią, a po pominięciu ziół, również dla ciężarnych.

Kcal/porcja: 261 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 25 min.
Cena na porcję: 1.27 zł

Koperek i ziemniaki - para idealna. Jeśli decydujesz się na majonez kupny, wybierz taki, który w składzie będzie miał olej rolinny, musztardę, wodę oraz żółtka jaj kurzych. Pod żadnym pozorem nie pakuj do koszyka majonezu, który w składzie ma skrobię kukurydzianą, sól wapniowo – disodową, gumę guar czy gumę ksantanową. Sałatki ziemniaczanej nie poleca się dzieciom poniżej 6. roczku życia, kobietom karmiącym piersią. Bez obaw, w sensownych ilościach mogą ją spożywać kobiety ciężarne.

Kcal/porcja: 69 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 0.3 zł

Seler naciowy jeszcze pyszniejszy niż na zimno. W medycynie ludowej, seler naciowy uważa się za lek na wzdęcia, niestrawność oraz doskonały środek moczopędny. Wiele osób pije smoothie z selera naciowego i soku jabłkowego jako doskonałą miksturę oczyszczającą, nawilżającą skórę oraz nadającą jej aksamitną gładkość. W dodatku, seler naciowy posiada właściwości likwidujące obrzęki, chroniące przed wolnymi rodnikami. Surówkę z selera naciowego na ciepło mogą jeść małe dzieci, kobiety karmiące oraz ciężarne.

Kcal/porcja: 175 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 1.93 zł

Gdy za oknem zawierucha, sałatka to ratunek dla brzucha! Warzywa i owoce to bogate źródło substancji wspomagających układ immunologiczny. Wśród nich wymienić można witaminę C, β - karoten i liczne polifenole. Witamina C jest składnikiem białych krwinek, chroniących organizm przed bakteriami i wirusami, posiada też właściwości przeciwutleniające. Aby sałatkę jesienną mogły spożywać małe dzieci, należy pominąć dodatek czarnych oliwek. Kobietom ciężarnym poleca się pominięcie dodatku natki pietruszki, natomiast kobiety karmiące piersią mogą spożywać sałatkę bez zastosowania jakichkolwiek modyfikacji.

Kcal/porcja: 245 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 2.2 zł

Kremowa mozzarella w towarzystwie świeżych warzyw. Najbardziej docenianą odmianą mozzarelli jest mozzarella di bufala campana zwana zwykle bufala mozzarella. Ten rodzaj sera produkuje się wyłącznie w regionie Kampania, a jej tradycyjna, historyczna receptura pochodzi z miasta Aversa w prowincji Caserta. Sałatkę z mozzarellą mogą spożywać mamy karmiące piersią, dzieciaczki powyżej 1. roczku, a po pominięciu bazylii i zastosowaniu mozzarelli z mleka pasteryzowanego, również kobiety oczekujące potomstwa.

Kcal/porcja: 100 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 0.93 zł

Surówka w ogniście czerwonej barwie. Pomidory powinny spożywać zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Pomidory są bowiem doskonałym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze. Z kolei osoby cierpiące na niewydolność nerek powinny ograniczyć spożycie potasu. Surówka z pomidora to doskonały przepis dla dzieci powyżej 1. roczku życia, dla kobiet oczekujących potomstwa, a po pominięciu cebulki również dla karmiących piersią mam.

Kcal/porcja: 333 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 20 min.
Cena na porcję: 3.63 zł

Pełnowartościowe danie pełne białka, błonnika i całej gamy witamin. Rukola to bogactwo witaminy A, a także niektórych witamin z grupy B czy też kwasu foliowego. Dodatkowo, charakterystyczny smak rukoli to zasługa aminokwasów siarkowych posiadających właściwości antybakteryjne. Sałatkę z kurczaka, kaszy gryczanej i rukoli po pominięciu cebuli mogą spożywać kobiety karmiące piersią. Sałatkę można podać dziecku powyżej 1. roczku życia. Z kolei kobiety ciężarne nie powinny spożywać użytych do przygotowania sałatki przypraw.

Kcal/porcja: 347 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 25 min.
Cena na porcję: 3.14 zł

Idealna na lunch lub pożywną kolację. Na sklepowych półkach zwykle można spotkać oliwki czarne oraz oliwki zielone. Czy są to różne odmiany oliwek? Jak się okazuje, jest to jedna i ta sama odmiana, natomiast oliwki zebrane przed osiągnięciem dojrzałości pozostają zielone, a te, którym pozwala się dojrzeć czernieją. Niestety, dostępne w sklepie oliwki czarne są to oliwki zielone zwykle czernione, barwione glukonianem żelazawym. Sałatka z makaronem, rukolą i oliwkami nie jest odpowiednia dla małych dzieci, natomiast mogą ją spożywać kobiety ciężarne i karmiące.

Kcal/porcja: 392 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 20 min.
Cena na porcję: 4.77 zł

Idealna na kolację lub spotkanie z bliskimi. Zawarte w awokado kwasy tłuszczowe są tak dobrze przyswajalne przez organizm człowieka, co masło. W związku z powyższym, awokado często poleca się chorym cierpiącym na miażdżycę, nadciśnienie, a także jako substytut masła. Makaronowa sałatka z awokado nie jest wskazana dzieciom poniżej 6. roczku życia. Kobiety w stanie błogosławionym powinny pominąć dodatek ziół, a mamy podczas laktacji musztardę.

Kcal/porcja: 212 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 20 min.
Cena na porcję: 4.61 zł

Potężna dawka witaminy C, kwasu foliowego i antyoksydantów. Granaty wykazują działanie przeciwnowotworowe. Szczególnie udowodnione działanie przeciwrakowe wykazują w przypadku raka prostaty, płuc, jelit, skóry oraz piersi. Dodatkowo, granat zmniejsza niebezpieczeństwo miażdżycy, korzystnie wpływa na pracę serca, a także obniża stężenie cholesterolu. Sałatka z kurczakiem, brokułami i granatem to po pominięciu brokułów danie odpowiednie dla kobiet karmiących, a po zamianie miodu na pasteryzowany również dla kobiet w stanie błogosławionym. Z uwagi za dodatek musztardy, dania nie powinny spożywać dzieciaczki poniżej 6. roczku życia.

Kcal/porcja: 328 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 8.56 zł

Bogata w kwas foliowy, witaminę K i dobre tłuszcze. W sklepie, trudno kupić awokado, które jest dojrzałe, ale jeszcze nie przejrzałe. Aby tego dokonać wystarczy zajrzeć pod ogonek awokado. Ogonek powinien dać się łatwo usunąć. Jeśli awokado jest niedojrzałe, kolor pod ogonkiem jest żółty, jeśli jest natomiast przejrzałe, kolor jest brązowy. Idealne awokado pod ogonkiem ma kolor zielony. Sałatki z wędzonym łososiem, awokado i mozzarellą nie powinny spożywać dzieciaczki poniżej 6. roczku życia. Kobiety ciężarne powinny pominąć dodatek ziół i wykorzystać mozzarellę z mleka pasteryzowanego, podczas gdy mamy karmiące piersią, o ile same nie zaobserwują nietolerancji któregoś z produktów u swojego malucha, mogą spokojnie sałatkę z wędzonym łososiem, awokado i mozzarellą spożywać.

Kcal/porcja: 322 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.57 zł

Dopełniona kukurydzą i oliwkami, w lekkim jogurtowym sosie. Dojrzały ananas cechuje się zielonym pióropuszem, jest proporcjonalnej wielkości w stosunku do owocu. Jego liście są zielone, lekko podsuszone na końcach, a powąchany owoc, pachnie. Dojrzały ananas powinien być twardy, ale jego skórka powinna lekko ustępować pod palcem. Sałatka makaronowa z tuńczykiem i ananasem, po pominięciu oliwek czarnych jest odpowiednia dla dzieci powyżej 2. roczku życia, po pominięciu ziół, dla przyszłych mam, a dla kobiet karmiących piersią bez jakichkolwiek istotnych modyfikacji.

Kcal/porcja: 287 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.25 zł

Propozycja na kolację lub spotkanie z bliskimi. Ryż dziki pochodzi z Ameryki Północnej. Gwoli ścisłości, ryż dziki to nasiona trawy wodnej, która rośnie przy brzegach rzeki Missisipi. Cechą charakterystyczną ryżu dzikiego są długie, cienkie, ciemne ziarna o intensywnym, zbożowym smaku i wyczuwalnym orzechowym aromacie. Ryż dziki jest bardziej bogaty w białko niż klasyczny, biały ryż. Sałatkę ryżową z tuńczykiem mogą spożywać dzieci powyżej 1. roczku życia. Kobietom karmiącym poleca się pominięcie cebuli dymki, a kobietom karmiącym piersią, nie dodawanie ziół.

Kcal/porcja: 83 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 2.36 zł

Lekka sałatka z jabłkiem, winogronami i orzechami włoskimi skąpana w jogurtowym sosie. Sałatka Waldorf pochodzi z Nowego Jorku, gdzie wymyślono ją pod koniec XIX wieku w Hotelu o nazwie Waldorf. Podobno twórcą tej niecodziennej sałatki jest Oscar Tschirky, który był kierownikiem sali w owym hotelu. Do jej przygotowania niezbędne są seler, jabłka, majonez oraz orzechy. Kobietom ciężarnym poleca się pominięcie cynamonu. Kobiety karmiące swoje maluszki piersią i dzieci powyżej 1. roczku życia bez obaw mogę spożywać Sałatkę Waldorf.

Kcal/porcja: 67 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 1.45 zł

Lekka, z jogurtem naturalnym. Korzeń selera może być także doskonałą rośliną leczniczą. Seler zawiera mnóstwo olejków, które w niemalże 90 % złożone są z terpenów i seskwiterpenów. Co więcej, w selerze znajduje się ponad dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Dodatkowo, seler zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę PP. Surówka z selera i żurawiny jest odpowiednia dla kobiet w trakcie laktacji, dla przyszłych mam, a także dla dzieci powyżej 1. roczku życia.

Kcal/porcja: 181 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 3.54 zł

Polana słodkim sosem miodowo - balsamicznym. Sery pleśniowe to dobre źródło wapnia, witaminy A, D i E. Chociaż u nas, dzieciom poniżej 3. roczku życia kompletnie nie poleca się spożywania serów pleśniowych, we Francji serami zajadają się już dzieci w pierwszym roku życia. Sałatka z gruszką i serem brie nie jest odpowiednia dla dzieci poniżej 6. roczku życia. Kobiety ciężarne nie powinny spożywać sera pleśniowego, z kolei kobiety w trakcie laktacji, o ile nie ma innych przeciwwskazań, a ich maluszki dobrze tolerują wszystkie składniki użyte do przygotowania sałatki, mogą bez obaw ją spożywać.

Kcal/porcja: 55 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 10 min.
Cena na porcję: 0.63 zł

Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i lekki lunch. Seler naciowy jest uznawany za jedno z najstarszych warzyw. Naukowcy odkryli, że w selerze znajduje się olejek aromatyczny, który posiada właściwości uspokajające centralny system nerwowy. Surówka z selera naciowego i pomarańczy jest odpowiednia dla dzieci powyżej 1. roczku, a także dla kobiet oczekujących potomstwa oraz mam w trakcie laktacji. Te ostatnie mogą natomiast pominąć dodatek czerwonej cebulki.

Kcal/porcja: 113 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min.
Cena na porcję: 1.72 zł

Z rukolą i chrupiącymi migdałami. Sałatka z jabłkiem i sosem balsamicznym nie jest odpowiednia dla dzieci poniżej 6. roczku życia, którym nie poleca się spożywania octu. Kobietom ciężarnym zaleca się zastąpienie klasycznego miodu, miodem pasteryzowanym, podczas gdy kobiety w trakcie laktacji nie muszą dokonywać istotnych modyfikacji przepisu.

Kcal/porcja: 142 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min.
Cena na porcję: 3.02 zł

Klasyka na imprezowym stole. W tradycyjnej odmianie sałatki greckiej, ser feta kroi się w grube plastry, a nie w kosteczkę, jak przyzwyczajeni jesteśmy w Polsce. Dodatkowo, do klasycznej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty. Sałatka grecka nie jest polecana kobietom oczekującym potomstwa, ponieważ zawiera zioła niezbyt bezpieczne w trakcie ciąży. Nie powinny spożywać jej także dzieciaczki poniżej 6. roku życia. Kobiety karmiące mogą pominąć dodatek cebulki, jeśli ich dzieci nie tolerują jej smaku w mleku mamy.

Kcal/porcja: 64 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 20 min.
Cena na porcję: 0.36 zł

Tradycyjny dodatek do obiadu. Buraczki wzmacniają odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe, dodatkowo przywracają równowagę kwasowo – zasadową oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Buraczki łagodzą także uderzenia gorąca oraz migreny. Duszone buraczki spożywać może cała rodzina. Nawet jeśli w jej skład wchodzą kobiety ciężarne, karmiące piersią, czy dzieciaczki powyżej 1. roczku życia.

Kcal/porcja: 46 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 1.54 zł

Tyle witamin w jednej misce! Mamy karmiące piersią, pod warunkiem, że ich dzieci tolerują posmak cebulki w mleku mamy, mogą spożywać tego typu surówkę. Ciężarne pragnące zjeść sałatkę na bazie roszponki powinny wyeliminować zioła, które mogą powodować poronienie lub przedwczesny poród, a także ocet winny, który może powodować zgagę oraz odbijanie. Niestety, ze względu na dodatek octu, dania nie powinny jeść dzieciaczki przed 6. rokiem życia. Po całkowitym wyeliminowaniu octu surówkę można podać dziecku, które ukończyło 1. rok życia.

Kcal/porcja: 51 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 0.34 zł

Bardzo prosta, z dużą zawartością prowitaminy A. Marchewka jest bogactwem beta - karotenu, prowitaminy witaminy A, która działa antyoksydacyjnie, zwiększa odporność oraz działa zbawiennie na wzrok. Surówka z marchewki i jabłka może być spożywana przez dzieci powyżej 1. roczku życia, kobiety w stanie błogosławionym, a także mamy w trakcie laktacji.

Kcal/porcja: 56 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 0.58 zł

Wspaniały dodatek do mięs i ryb. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z faktu, że buraczki pomagają w leczeniu przeziębień, grypy, a nawet ciężkiej w przebiegu anginy. Sok z buraka działa wykrztuśnie przy kaszlu, a nawet jest bardzo skutecznym lekarstwem w oczyszczaniu dróg oddechowych oraz przy zapaleniu oskrzeli. Gotowane buraczki są daniem odpowiednim dla kobiet karmiących piersią, dzieci powyżej 1. roczku życia. Kobietom ciężarnym zaleca się zastosowanie miodu pasteryzowanego.

Kcal/porcja: 354 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 25 min.
Cena na porcję: 2.44 zł

Z burakiem, jabłkiem i sporą ilością koperku. Śledź charakteryzuje się delikatnym mięsem, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także białko, witaminy z grupy B, A, E i D3. Na korzyść śledzia przemawia także fakt, że jest to jedna z ryb o mniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi. Sałatka śledziowa nie jest daniem odpowiednim dla dzieci poniżej 6. roczku. Kobiety ciężarne, tego typu sałatkę mogą spożywać, a mamom karmiącym piersią poleca się zrezygnowanie z cebulki.

Kcal/porcja: 139 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 25 min.
Cena na porcję: 2.47 zł

Idealnie sprawdzi się jako kolacja, a nawet lekki lunch do pracy. Ocet winny wytwarza się z wina na drodze fermentacji octowej. Zwykle, stężenie kwasu octowego w occie winnym wynosi od 6 do 10 %. Spożycia octu winnego nie poleca się małym dzieciom. Sałatka z kurczakiem nie jest daniem odpowiednim dla dzieci poniżej 6 roczku życia, a także dla kobiet ciężarnych. Kobiety karmiące swoje dzieci piersią mogą spożywać sałatkę pamiętając o racjonalnych ilościach.

Kcal/porcja: 553 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 20 min.
Cena na porcję: 4.75 zł

Dodatek pomarańczy czyni ją wyjątkową. Kasza kuskus jest drobną kaszką otrzymaną z pszenicy durum. Dzięki temu, że poddaje się ją gotowaniu na parze, znacznie skraca to jej czas przygotowania. Kaszy kuskus nie mogą spożywać osoby cierpiące na celiakię czy przebywające na diecie bezpszenicznej i bezglutenowej. Sałatka z kurczakiem i kuskusem nie jest wskazana dla dzieci poniżej 6. roczku życia. Kobietom karmiącym piersią poleca się pominięcie cebulki, podczas gdy kobiety oczekujące potomstwa mogą spożywać sałatkę bez dokonywania jakichkolwiek modyfikacji.

Kcal/porcja: 253 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 10 min.
Cena na porcję: 5.24 zł

Prosta sałatka we włoskich barwach. Najsmaczniejsza z letnich, soczystych pomidorów. Sałatka caprese to doskonałe źródło potasu regulującego ciśnienie tętnicze, a także wapnia, który doskonale wpływa na gospodarkę kostno – stawową. Sałatki caprese nie powinny spożywać dzieci poniżej 6. roczku życia oraz kobiety ciężarne. Mamy karmiące swoje maluszki piersią, o ile nie dziecko dobrze toleruje wszystkie użyte do przygotowania sałatki składniki, mogą spożywać tę sałatkę.

Kcal/porcja: 159 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 1.93 zł

Koktajl witamin! Miód znany jest ze swoich właściwości bakteriobójczych. Niestety, swoje zdolności traci po podgrzaniu powyżej 40 stopni. Jest więc dobrym zamiennikiem cukru do potraw, które sporządzamy na zimno – koktajli, twarożków lub sosów sałatkowych. Sałatka owocowa jest bezpieczna dla kobiet karmiących, dzieci powyżej 1. roczku życia, a po pominięciu miodu także dla przyszłych mam.

Kcal/porcja: 271 kcal
Poziom trudności: Normalny
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 4.1 zł

Truskawki świetnie spisują się również w wersji wytrawnej. Wybierając truskawki, jagody czy maliny zwróćmy uwagę na ich barwę. Im ciemniejszy, bardziej nasycony kolor, tym więcej antocyjanów - silnych antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które zmniejszają ilość wolnych rodników wytwarzanych w procesach metabolicznych. Sałatka ze szpinaku i truskawek nie jest odpowiednia dla dzieci poniżej 6. roczku życia. Kobiety w ciąży powinny zamienić miód na pasteryzowany, a mozzarellę na tę, z mleka pasteryzowanego. Kobiety karmiące piersią mogą tego typu sałatkę spożywać.

Kcal/porcja: 69 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 2.86 zł

Różnokolorowa, świetnie prezentuje się na stole. W pomidorach znajduje się sporo likopenu. Co ciekawe, na likopen najlepiej działa obróbka, np. najwięcej likopenu znajdziesz w ketchupie, koncentracie czy sokach pomidorowych. Likopen obniża ryzyko prostaty, szczególnie mężczyźni po 50. roku życia powinni spożywać pomidory, ponieważ likopen to najsilniejszy przeciwutleniacz, ze wszystkich karotenoidów! Wiosenna surówka nie jest odpowiednia dla dzieci poniżej 6. roczku życia. Kobiety ciężarne i karmiące, których dzieci dobrze tolerują wszystkie wykorzystane do przygotowania surówki produkty, bez obaw mogą spożywać tego typu potrawę.

Kcal/porcja: 152 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 1.42 zł

Z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Główny składnik surówki - marchewka jest bogactwem beta - karotenu, prowitaminy witaminy A, która działa antyoksydacyjnie, zwiększa odporność oraz działa zbawiennie na wzrok. Surówka z marchewki i żurawiny jest odpowiednia dla kobiet w trakcie laktacji, a także dla dzieciaczków po ukończeniu 1. roczku życia, a po zastosowaniu miodu pasteryzowanego dla kobiet w stanie błogosławionym.

Kcal/porcja: 159 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 2.88 zł

Doskonała na lunch lub lekką kolację. Oliwa z oliwek posiada kwasy tłuszczowe nienasycone doskonale wpływające na układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej często pokazywanej, jako wzór zbilansowanej diety. Sałatka z czerwoną fasolą nie jest odpowiednia dla dzieciaczków poniżej 6. roczku życia. Może być także nieodpowiednia dla kobiet karmiących swoje maluszki piersią z uwagi na dodatek wzdymających produktów. Kobietom oczekującym potomstwa poleca się pominięcie dodatku ziół.

Kcal/porcja: 186 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 3.5 zł

Solidna dawka wapnia i kwasu foliowego. Kukurydza nie powinna być podporą zdrowej, zbilansowanej diety, ponieważ jest bardzo często modyfikowana genetycznie. Sałatka z fetą i kukurydzą nie jest odpowiednia dla dzieciaczków poniżej 1. roczku życia. Kobietom w trakcie laktacji poleca się pominięcie dodatku cebulki, natomiast kobiety w stanie błogosławionym powinny pominąć przyprawy ziołowe oraz zastosować ser feta z mleka pasteryzowanego.

Kcal/porcja: 164 kcal
Poziom trudności: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min.
Cena na porcję: 3.39 zł

Świetny dodatek do pieczonych mięs i ryb. Mango to doskonałe źródło witamin opóźniających procesy starzenia, czyli witaminy A oraz C. Kupując mango, wybierz owoce o ładnie zabarwionej, czerwonej skórce. Sałatka z pomidorków koktajlowych i mango nie jest odpowiednia dla dzieciaczków poniżej 6. roczku życia. Kobiety w stanie błogosławionym powinny zastosować miód pasteryzowany. Kobiety karmiące swoje maluszki piersią nie muszą wprowadzać dodatkowych modyfikacji.

NASI PARTNERZY


DOTACJE NA INNOWACJE. INWESTUJEMY W WASZĄ PRZYSZŁOŚĆ

Informujemy, iż SITER sp. z o.o. pozyskała dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, działanie 8.1 na realizację projektu "Stworzenia oraz udostępnienie innowacyjnego społecznościowego serwisu kulinarnego z funkcją automatycznego generowania list zakupowych i raportów gotowań".

Copyright © Siter sp. z o.o.