Chemia jedzenia, można być rzecz, kiedy się wybrać na zakupy do pierwszego lepszego marketu. Na półkach sklepowych mamy obecnie ogromny wybór. Przemysł spożywczy jest w stanie zaspokoić wszelkie gusta klienta, dostarczając mu mnogość produktów. Jednak, aby towar mógł przetrwać transport, magazynowanie, czy pobyt na półce sklepowej musi zawierać odpowiednie dodatki. Oczywiście im bardziej są to produkty przetworzone przez przemysł, tym zawartość dodatków może być większa. Dodatki do żywności mają za zadanie poprawiać smak, zapach, barwę, konsystencję, trwałość produktów spożywczych. Nie należy jednak bezwzględnie  ich unikać, gdyż są takie które mają pochodzenie naturalne, jak i takie które są w 100% sztuczne.

Najbardziej popularne dodatki do żywności

Glutaminian sodu (MSG) dla poprawy smaku potraw

Szeroko rozpowszechniony dodatek do żywności przetworzonej, poprawiający walory smakowe potrawy.  Znajdziemy go w wielu daniach gotowych dostępnych w sklepach. Chętnie dodawany do  zup w proszku, kostek rosołowych, czy mieszanek typu jarzynka – wegeta. Producenci używają go do dań w słoikach, jak i do konserw mięsnych, rybnych, pasztetów. Znajdziemy go też w słonych przekąskach typu chipsy.

Szeroko pojęte przetwórstwo spożywcze od lat opiera się na tym popularnym dodatku, gdyż klienci przyzwyczaili się do jego smaku. Zapewnia on  potrawom wyrazisty smak i sprawia, że można użyć mniej soli.  Glutaminian z pewnością jest  jednym z najlepiej przebadanych dodatków do żywności, gdyż został odkryty już w 1866 roku. Po raz pierwszy wyizolowano go z glutenu pszenicy.

Co to jest glutaminian sodu?

Dodatek ten to tak naprawdę sól kwasu glutaminowego.  Obecnie otrzymuje się go w sposób syntetyczny w procesie fermentacji. Trzeba jednak dodać, że  sam kwas glutaminowy to substancja, która występuje naturalnie w niektórych produktach spożywczych, czy nawet w ludzkim organizmie.
Glutaminian sodu stosowany z umiarem nie jest szkodliwy, jednak są osoby które wykazują nadmierną wrażliwość po jego spożyciu.
E621 to oznaczenie, pod jakim często występuje glutaminian na etykietach produktów spożywczych. Spotkać można również go pod nazwami: ekstrakt drożdżowy, produkt hydrolizy białek.

Guma ksantanowa – popularny zagęstnik

Powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym dodatek to Guma ksantanowa. Chętnie dodawana do żywności, gdyż poprawia gęstość i konsystencje potrawy. Pozwala wyprodukować taniej i zaoszczędzić droższe, naturalne dodatki. Jest substancją całkowicie syntetyczną i ma postać białego proszku. Nie stwarza żadnym problemów w procesie produkcji. Z łatwością się rozpuszcza i łączy z innymi substancjami jak woda, mleko, przeciery owocowe i warzywne. Nie ma znaczenia w jakiej temperaturze się ją dodaje.

Czy guma ksantanowa jest szkodliwa?

Jest to z pewnością dodatek do żywności na który należy zwrócić szczególną uwagę. Producenci często dodają go do pieczywa, keczupów, dżemów, musztardy i wszystkiego go wymaga poprawy konsystencji.  Znajdziemy go też w składzie wielu suplementów.
E415 to symbol pod którym kryje się guma ksantanowa w składach produktów na opakowaniu.
Guma ksantanowa jest chętnie wykorzystywana w produkcji, gdyż posiada właściwości mocno zbliżone do naturalnego błonnika. Zastępuje się nią mąkę, czy inne naturalne zagęstniki.  Nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Pomimo tego, że jest to środek syntetyczny, to jest całkowicie bezpieczna, nawet dla kobiet w ciąży.

Lecytyna Sojowa – emulgator

Lecytyna to z pewnością jeden z powszechnie spotykanych, ale i naturalnych dodatków do żywności. Pełni funkcję emulgatora i przeciwutleniacza.
Powszechnie wykorzystywana  jest w przemyśle cukierniczym. Znajdziemy ją w wyrobach czekoladowych, ciastkach i cukierkach.  Produkuje się ją zazwyczaj z nasion soi, ale nie tylko. Znana jest też lecytyna pochodząca ze słonecznika czy z rzepaku.

Czy lecytyna sojowa jest zdrowa?

Problematyczna może się okazać lecytyna wyprodukowana w najtańszy sposób. Z nasion, które były poddane procesowi modyfikacji genetycznej oraz zanieczyszczone pozostałością pestycydów.
Z pewnością więc lepiej jest unikać podejrzanie tanich produktów spożywczych, gdyż do takich często dodawany jest najtańszy surowiec. Należy jednak pamiętać, że często szkodliwe zanieczyszczenia występują w stężeniu poniżej 1%. Znaczenie ma więc ilość i jakość produktów które spożywamy.

Czy należy unikać dodatków do żywności?

Jak widać dodatki do żywności to nie tylko samo zło. Są potrzebne, bo ułatwiają produkcję,  często obniżają koszty, a nas klientów zachęcają do  smakowania nowych rzeczy. Warto jednak zwracać uwagę na jakość, bo często niski koszt towaru przedkłada się też na jego walory zdrowotne.

Dodaj komentarz